Header Ads

Sudah Bersediakah Perak?

Katakanlah benar pilihanraya akan dipanggil semula di Perak, persoalannya, mampukah PAS mempamerkan prestasi cemerlang seperti yang ditunjukkan di dalam pilihanraya umum ke 12 yang lalu?

Menurut Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin pada keseluruhannya sokongan rakyat terhadap Pakatan itu tidak luntur dan jika pilihan raya diadakan mereka yakin akan menang, mengakui sokongan Melayu terhadap Pakatan Rakyat di Perak telah merosot sedikit terutama di kawasan pedalaman.

Menurut beliau berdasarkan bancian, Pakatan telah kehilangan antara 7 hingga 8 peratus sokongan daripada pengundi Melayu.

Ketika berkuasa selama 10 bulan berikutan kemenangan pada pilihan raya 2008, gabungan pimpinan Nizar itu memperolehi 40 peratus sokongan daripada masyarakat Melayu.

Ahli parlimen Bukit Gantang itu mengakui Pakatan Rakyat gagal menembusi kubu-kubu BN di kawasan pendalaman.

"Kemerosotan juga berpunca kerana media alternatif gagal mencabar media tradisional seperti Utusan Malaysia dan akhbar lain.

Selain itu, kemerosotan didakwa berpunca daripada isu seperti kononnya semasa menjadi Menteri Besar, beliau adalah boneka DAP, dan kononnya beliau telah menderhaka kepada Sultan Perak Sultan Azlan Shah.

Menurut perakexpress.com,

Zambry tak mahu DUN dibubarkan kerana takut kehilangan jawatan Menteri Besar. Najib sudah cuci tangan. Dia mau membersihkan imejnya di Perak dan mahu menyingkir Zambry dari jawatan Menteri Besar.

Semua orang tau, rampasan kuasa di Perak dirancang oleh Najib. Tiga ekor katak yang melompat, dibayar oleh Najib dan semasa perisytiharan mereka sebagai calon bebas, ketiga-tiga calon PR itu diapit oleh Najib.

Semasa mula-mula BN merampas kuasa di Perak, Najib telah berjumpa Sultan untuk menghantar nama Menteri Besar Perak pada pukul empat petang. Tetapi pada pukul enam petang, Pak Lah memintas perancangan Najib dengan mencalonkan Zambry sebagai Menteri Besar.

Lembu punya susu, sapi dapat nama. Najib kerja keras, Zambry jadi Menteri Besar.

Keputusan mahkamah Persekutuan telah pun diketahui. Keputusan lima orang hakim yang mengadili kes Nizar Zambry telah lama menghantar keputusan kepada Ketua Hakim Negara, Zaki Tun Azmi.

Ketua Hakim Negara meminta keempat-empat hakim yang memihak kepada Nizar supaya menimbang semula keputusan tersebut tetapi mereka tetap tidak berganjak. Ini bukan lagi menjadi rahsia. Tanya Nizar kalau tak percaya.

Menurut sumber, Sultan Perak telah dimaklumkan tentang perkara ini dan Sultan juga bersetuju supaya DUN dibubarkan, untuk mengelakkan perkara yang tak diingini berlaku sekiranya DUN bersidang lagi. Imej Sultan dan Negeri Perak sudah teruk dan sekiranya DUN tidak dibubarkan, maka imej Sultan juga akan terus merudum.

Dan perakexpress.com meramalkan bahawa hampir pasti pilihanraya akan diadakan pada Mac 2010 ini. Betul tak betul spekulasi itu bukan soalnya.

Ini diperkuatkan lagi, dengan laporan tindakan kerajaan mewajibkan semua anggota polis membuat kad pengenalan awam (Mykad) yang tujuannya semua orang tahu, sebagai satu usaha untuk menambahkan pengundi BN di dalam pilihanraya.

Dalam pada yang sama, setelah setahun berlalu, Pakatan Rakyat nampaknya tidak masih di tahap yang sama, mengharapkan keputusan mahkamah berpihak kepada Nizar, mengharapkan pilihanraya semula diadakan segera dari hari ke sehari untuk mengembalikan kuasa rakyat dan untuk mengembalikan kepimpinan PR di negeri Perak.

Tetapi usaha untuk mendekati rakyat diabaikan. Bukankah sepatutnya ruang masa setahun yang ada itu sepatutnya diisi dan dimenafaatkan untuk menggerak-gempur seluruh Perak serta melakukan aktiviti-aktiviti yang memberi kesan kepada rakyat supaya PR terus bertakhta di hati mereka?

Apa yang berlaku, PR masih tersandung dalam esakan tangis berpanjangan ekoran rampasan kuasa itu, dipenuhi dengan emosi sentimental dengan mengharapkan simpati rakyat terhadap apa yang berlaku.

Ada yang lari ke alam siber, untuk bersama-sama berblogging meninggalkan medan DUN mereka sendiri yang sepatutnya DUN merekalah yang lebih berhak untuk diberikan perhatian dan tumpuan. Sebahagian besar masanya dibuang untuk melakukan kerja di alam siber yang sebenarnya tidak perlu kerana sudah begitu ramai yang simpatisan terhadap episod Perak yang boleh membantu mereka. Langit kini hampir runtuh kerana kini telah terlalu banyak blog dengan terlalu ramai pelayar yang bertempur-tempur di alam siber dengan aktiviti-aktiviti salintampal untuk menyebarluaskan maklumat alternatif.

Tapi jangan lupa, keberkesanan alam siber kini juga sudah diragui peranannya apabila "on the ground" keadaan tidak diselenggara dengan usaha yang meyakinkan rakyat. "Tragedi" Bagan Pinang menyaksikan bahawa sekalipun lebih 80% blogger PR berkempen di alam siber untuk Bagan Pinang, PR hanya memungut sekitar lebih kurang 2000 undi dan PR tewas pula di situ. BN menang dengan majoriti 5300 undi. Bandingkan jika lansung tiada blog yang membantu Bagan Pinang, kemungkinan angka yang diperolehi oleh calon PAS (PR) jauh lebih rendah. Keputusan yang signifikan itu nampaknya tidak diambil oleh PR untuk dijadikan pelajaran di dalam meneruskn perjuangan.

Pelajarannya apa? Alam siber hanya faktor suplimentari. Yang terlebih penting ialah kerja-kerja di bumi DUN sendiri. Ketukan pintu di rumah pengundi, pertemuan di kedai-kedai kopi, balai rakyat, surau dan masjid, majlis-majlis penerangan "setiap" malam di DUN masing-masing, aktiviti-aktiviti yang efektif seperti kelas tiusyen, debat orang kampung, kursus memasak dan menjahit untuk kaum Hawa, tamrin perkaderan untuk remaja, pembentukan kumpulan usahawan berjaya di kalangan pnganggur siswazah, membawa dan memperkenalkan teknologi maklumat kepada orang kampung dan apa jua aktiviti positif yang boleh membantu memperkasakan PR di kalangan rakyat.

Apakah kesempatan itu telah dilakukan sewaktu setahun yang lalu?

Jika tidak, jangan ditangisi jika esok pilihanraya, rakyat memberikan endorsement kehadiran UMNO BN memerintah Perak. -GB

Sumber: Kelab Greeb Boc
Dikuasakan oleh Blogger.