Header Ads

Patutlah Najib sesak nafas

WarkahDaily – Apa yang tak sesak nafasnya kalau dapat tahu, program yang dianjurkan Pakatan Rakyat (PR) lebih mendapat sokongan dan tarikan penduduk Sarawak berbanding program Barisan Nasional (BN) walaupun program itu melibatkan Perdana Menteri sendiri.


SEJARAH: Fenomena yang jarang berlaku di Sarawak, ceramah anjuran PR mendapat sambutan luar biasa pengundi Sarawak. | foto Harakahdaily
Ini terbukti apabila Najib beberapa kali datang untuk kempen BN demi untuk menyelamatkan situasi Taib Mahmud sedang kepanasan dimarahi penduduk Sarawak.

Walaupun kehadiran PM kebiasaannya, budak-budak sekolah, guru-guru, kakitangan kerajaan lain akan dikerah dan dipaksa untuk menghadirkan diri dalam program bersama Perdana Menteri, namun ianya tidak seperti yang diingini Najib sendiri.

Sejarah Malaysia tercatat, di negeri Bumi Kenyalang yang disangka kubu kuat BN sehingga sukar untuk ditembusi PR, namun 10 April lepas, suatu fenomena yang tidak dapat diungkapkan dan digambarkan oleh pemimpin BN sehingga mungkin boleh sesak nafas bagi KM Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud dan Pengerusi BN pusat sendiri, Datuk Seri Najib Razak.

Pakatan Rakyat telah menganjurkan satu ceramah di Batu Kawa yang dihadiri hampir 10,000 orang yang menjadikan ianya umpama rapat umum. Sambutan luar biasa ini jarang berlaku di Sarawak yang turun-temurun diperintah BN.

Menurut Harakahdaily, fenomena ini bukan sahaja berlaku di Kuching bahkan juga di bandar-bandar utama yang lain iaitu Sibu dan juga Miri.

Kehadiran barisan penceramah 'Top Gun' Pakatan Rakyat iaitu Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng, membuatkan jalan menuju ke bandar Kuching sesak.

Untuk ke tempat ceramah yang diadakan kawasan lapang di Batu Kawa Bridge itu, orang ramai terpaksa mengharungi kesesakan hampir 5 kilometer.

Mereka yang rata-rata masyarakat tempatan terpaksa meletakkan kereta jauh, dan berjalan kaki menuju ke tempat ceramah.

"Ini sangat menakjubkan. Tak pernah macam ni sebelum ini. Ini lebih panjang dari nak berjalan ke konsert rock" kata seorang wanita China yang berjalan menuju ke tempat ceramah.

Ditanya jangkaannya kenapa rakyat keluar begitu ramai, beliau berkata rakyat khususnya di kawasan bandar sememangnya sudah bosan dengan sikap pemimpin BN khususnya Ketua Menteri Tan Sri Taib Mahmud.

"Kamu lihat betapa sanggup kami berjalan. Taib Mahmud sudah melampau, cukup la dia, kami mahu ubah," katanya lagi.

Pilih pemimpin amanah


TUMPUAN: Tuan Guru Datuk Nik Aziz mendapat perhatian hangat dari hadirin yang hadir membanjiri ceramah PR di Batu Kawa. | foto Harakahdaily
Tuan Guru Nik Abdul Aziz dalam ucapannya pula mahu rakyat di negeri ini memilih pemimpin yang amanah dan tidak mengkhianati rakyat dan tidak melakukan kemungkaran di bumi Allah.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, apa yang sudah terbukti, Pakatan Rakyat telah mempamerkan urus tadbir yang baik di negeri yang diperintah mereka termasuk Kelantan yang diperintah sudah lebih 20 tahun dengan menerapkan nilai agama Islam.

"Pilihan raya ini tempat kita nak pilih pemimpin yang baik dan amanah.

"PAS berkawan dengan DAP dengan PKR dan berjanji untuk menjaga rakyat dengan lebih baik.

"Jadi pilih calon Pakatan Rakyat. Kalau calon DAP bertanding, pangkah DAP, kalau PKR tanding, pakah PKR, kalau PAS tanding pakah PAS,"katanya sambil mendapat tepukan gemuruh hadirin.

Buaya dua kaki

Guan Eng yang juga ketua menteri Pulau Pinang ketika berucap, turut menyeru rakyat agar memilih calon DAP di Dun itu Christina Chew yang boleh menangkap 'buaya dua kaki' yang sering memakan harta rakyat negeri ini.

"Di Sarawak ada banyak sungai, dalam sungai ada banyak buaya, bukan buaya 4 kaki, tapi buaya dua kaki.

"Kalau 4 kaki takpa, kita boleh tembak saja tapi ini buaya dua kaki, kita kena undi Christina untuk ajar itu buaya dua kaki,"katanya yang juga setiausaha DAP.

Sambil menyeru rakyat agar berhenti memberi mandat kepada BN, beliau juga mahu rakyat jangan terus tertipu dengan janji Taib yang mahu jadikan Sarawak negeri terkaya.

"Nak jadi kaya mesti zero corruption, kalau tidak, you zero income",tegasnya.

Beliau turut mengajak hadirin menukar rangkap lagu 'I want nobody nobody but you' nyanyian Wonder Girls kepada 'No money no money for you' untuk ditujukan kepada Taib Mahmud.

Najib cuba selamatkan Taib

Anwar yang juga Ketua umum PKR pula membidas kehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri berkempen ke Sarawak.

Sambil menyifatkan ianya sejarah dalam pilihan raya Sarawak, ianya juga memberi maksud BN terlalu takut dengan kuasa rakyat yang kini sudah tidak boleh menerima lagi Taib Mahmud.

Sebab itu beliau menyifatkan kehadiran Najib adalah untuk selamatkan Taib.

Namun kehadiran Najib di Sarawak dikhabarkan tidak mendapat perhatian dan sokongan padu seperi yang diterima PR padahal setiap kali PM datang, pasti kakitangan kerajaan dan pelajar akan dipaksa untuk hadir ke program berkenaan.
Dikuasakan oleh Blogger.