Header Ads

Tidak kibar Jalur Gemilang kena denda

Pemilik premis dan peniaga di Bandar Kuala Pilah disaran mengibarkan Jalur Gemilang sepanjang sambutan bulan kemerdekaan, atau boleh berdepan tindakan denda mahu pun hukuman jika gagal berbuat demikian.

Pegawai Daerah Kuala Pilah, Syahrul Nizam Saleh berkata, walaupun tiada undang-undang khusus untuk disabitkan kesalahan itu, tetapi hukuman yang dilaksanakan adalah suatu tindakan yang dibenarkan undang-undang.

Menurutnya, ia bukanlah hukuman yang berat dan salah di sisi perundangan, sebaliknya dilakukan sebagai usaha memberi kesedaran kepada mereka.

“Selain itu, apa yang kita lakukan ini semata-mata untuk memupuk semangat cintakan tanah air terutama dalam kalangan peniaga serta pemilik premis perniagaan.

“Malahan mereka telah menerima Jalur Gemilang secara percuma. Jadi sewajarnya mereka mengambil inisiatif mengibarkan Jalur Gemilang tepat pada waktunya,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program penyerahan Jalur Gemilang sempena Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia Ke-60 kepada premis perniagaan di sekitar bandar Kuala Pilah, semalam.

sumber
Dikuasakan oleh Blogger.