Header Ads

Bekas Ketua Polis mahu suruhanjaya siasat Ghani Patail dan Musa Hasan

SHAH ALAM: Kerajaan digesa menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail dan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan kerana dipercayai menggugat kredibiliti institusi pendakwaan dan penyiasatan negara ini.

Bekas Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim berpendapat, kesalahan mereka secara bersama atau sebaliknya memberi kesan serius kepada sistem keadilan jenayah negara.

“Tindakan mereka telah memusnahkan keyakinan rakyat terhadap Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Peguam Negara.

“Saya menyarankan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) supaya menubuhkan suruhanjaya atau tribunal bagi menyiasat dakwaan ini dengan telus dan adil,” katanya dalam surat terbukanya kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar semalam.

Katanya, masyarakat kini semakin lantang mengkritik PDRM dalam menangani isu video seks yang dikaitkan dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Malah, mereka secara terbuka dan berani mengeluarkan kata lucah terhadap pucuk pimpinan PDRM.

“Ini kerana berdasarkan tindakan dan kenyataan yang dibuat polis dengan diperbesarkan oleh media, kita tidak dapat menyalahkan rakyat jika berpendirian sedemikian,” katanya.

Beliau berkata, PDRM kini terlalu menurut kerenah Abdul Ghani yang dikhuatiri sejarah lama akan berulang lagi.

“Saya tidak gentar untuk menyatakan kerana terlalu melayan kerenah dan bergantung kepada Abdul Ghani menyebabkan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Noor masuk penjara selama dua bulan dan membayar denda sebanyak RM2,000,” katanya.

Menurutnya, tiada sekatan masa untuk sesuatu siasatan kes itu diteruskan dengan terperinci. -SH
Dikuasakan oleh Blogger.