Header Ads

Pertempuran berdarah kembali meletus di Tahrir Square

KAHERAH: Pertempuran berdarah berlaku di antara penunjuk perasaan dan polis antirusuhan Medan Tahrir di sini, berikutan kehampaan memuncak berhubung kelewatan pemerintah tentera memperkenalkan pembaharuan yang dijanjikan.


Baling gas pemedih mata: Penunjuk perasaan bertempur dengan pasukan keselamatan Mesir di Dataran Tahrir di Kaherah, Mesir. | foto AP
“Beratus-ratus penunjuk perasaan berkumpul di depan Kementerian Dalam Negeri di tengah-tengah Kaherah, membakar tayar dan membaling batu ke arah polis,” kata pegawai keselamatan.

Saksi berkata, kira-kira 80 cedera dalam pertempuran itu antara perhimpunan paling ganas dilihat sejak bantahan rakyat yang menggulingkan presiden kuku besi, Hosni Mubarak, Februari lalu.

Kementerian Kesihatan pula melaporkan sehingga 590 orang cedera dalam pertempuran itu dan 75 pula dimasukkan ke hospital.

Kumpulan 6 April yang terbabit dalam penganjuran perhimpunan berkenaan mendesak agar rakyat Mesir menuju ke Medan Tahrir pada 8 Julai bagi mempercepatkan pembaharuan ke arah demokrasi. –AFP
Dikuasakan oleh Blogger.