Header Ads

Ujian dara dihentikan

KAHERAH: Tentera Mesir berikrar untuk menghentikan ujian keperawanan di kalangan penunjuk perasaan wanita, kata pertubuhan hak asasi manusia Amnesty International, semalam.


Protes Kaum wanita Mesir terhadap ‘ujian dara’ secara paksa yang dilakukan tentera bagi mengelak tuduhan rogol dalam satu laporan oleh Amnesty International ketika tunjuk perasaan pada 9 Mac di Tahrir Square.
Kenyataan itu dibuat selepas seorang pegawai kanan Mesir berkata ujian itu diperlukan bagi menangani kemungkinan tuduhan rogol Ketua Perisikan Mesir berjanji kepada Amnesty International bahawa tentera tidak akan melakukan ujian kedaraan secara paksa selepas pelaksanaannya ketika kedua-dua pihak bermesyuarat Ahad lalu. Mejar Jeneral Abdel Fattah al-Sisi Abdel Fattah berbincang mengenai isu itu dengan Setiausaha Agung pertubuhan berkenaan, Salil Shetty.


Beliau ialah anggota Majlis Tertinggi Angkatan Tentera yang mengambil alih kuasa selepas kebangkitan rakyat menggulingkan Presiden Hosni Mubarak Februari lalu.

Jeneral berkenaan adalah pegawai tentera Mesir pertama mengaku ujian kedaraan secara paksa dilakukan.


“Beliau berkata, ujian itu dilakukan untuk melindungi tentera dan berkata, tentera tidak merancang untuk menahan wanita lagi,” kata Amnesty. -AP
Dikuasakan oleh Blogger.