Header Ads

Ibrahim Ali oh Ibrahim Ali…

WarkahDaily – Apa yang kamu mahu ya. Kamu nak orang sanjung kamu tapi sejarah kehidupan kamu sudah terpalit dengan rendahnya integriti.


Ibrahim Ali
Tapi kamu memang berkeinginan supaya masyarakat menyanjungi kamu seperti wira. Kamu ingat kamu akan dapat secara menubuhkan PERKASA supaya Melayu mengangkat kamu seperti Hang Tuah.

Tapi andaian kamu sudah meleset. Sebenarnya diri kamu kini sudah tercatat dalam sejarah tanah air sebagai orang yang cuba memporak-perandakan perpaduan kaum di negara ini.

Kamu menjadi seorang yang suka kepada rasis. Tapi itu hak kamu. Masyarakat belum dapat melupai bagaimana kamu mengkhianati amanah pengundi kamu di kawasan Parlimen Pasir Mas, Kelantan. Tapi kamu masih lagi berkeinginan untuk orang menyanjungi kamu. Kamu tak malu ke?

Sekarang kamu mahu menjadi badut sarkas pulak ke? Sadisnya kamu bila diperlihatkan kamu memang kelaparan sanjungan masyarakat tapi kamu berperangai tidak seperti mahu disanjungi tetapi kamu mahu dicerca.

Apa tidaknya, kamu sendiri mencadangkan agar didakan Anugerah Ibrahim Ali. Lawak apa yang kamu mahu lakukan ini.

Belum dijumpai dalam dunia ini, ada juga makhluk sejenis macam kamu mahu disanjung dengan mencadangkan sendiri agar Anugerah Ibrahim Ali diadakan.

Dipetik dari Harakahdaily, selepas ditertawakan pelbagai lapisan rakyat, Naib Canselor UiTM, Datuk Profesor Sahol Hamid Abu Bakar hari ini memperjelaskan status kedudukan Anugerah Ibrahim Ali yang tertera di laman web Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (Impak) UiTM Selasa lepas.

Menurut beliau, anugerah tersebut dicadangkan oleh Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali sendiri tetapi menegaskan bahawa sebelum anugerah boleh diberi, ia perlu dibawa ke Senat dan Lembaga Pengarah UiTM untuk kelulusan.

“UiTM tidak pilih nama atau buat sebarang cadangan anugerah tersebut. Cadangkan itu datang dari Datuk Ibrahim Ali sendiri. Saya hanya minta dibawa ke Senat untuk keputusan. Kalau setuju, baru bawa untuk endorsement lembaga.

"Proses bukan muda dan mengambil masa di senate - ada 60 org professor ,dekan-dekan dan rektor-rektor kampus. Masing-masing bertindak secara individu. Tidak boleh lobby. Satu badan yang kuat dan independent di UiTM,” terang beliau di laman Facebook beliau.

Selasa, IMPAK menyiarkan info mengenai bahawa pecalonan untuk Anugerah Ibrahim Ali, yang menawarkan RM5,000 sebagai ganjaran yang ditaja Ibrahim sendiri telah dibuka kepada pelajar UiTM.

Anugerah Ibrahim Ali dikatakan untuk dianugerahkan kepada mereka yang menunjukkan komitmen dan sumbangan mereka dalam memartabatkan bangsa Melayu.

Berita yang awal diledakkan di laman web Malaysiakini telah menerima pelbagai reaksi yang berbentuk sindiran dan kritikan kepada anugerah tersebut.

Antara yang memberikan pandangan ialah Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, yang juga bekas pensyarah di UiTM, yang memberikan prediksi bahawa anugerah berkenaan akan terkubur kerana Ibrahim bukan orang yang dipandang tinggi oleh masyarakat.

“Nama pemimpin lain lebih berhak. Arsyad Ayub, Ani Arope, Ishak Mohamad, Dr Awang Had Salleh, dan (bekas naib canselor UiTM) Ibrahim Abu Shah akan tersenyum bila mengetahui ada anugerah dinamakan atas nama Ibrahim Ali!

“Penerima anugerah mesti berbangga dengan anugerah mereka. Jika sesuatu anugerah itu hanya mendatangkan cemuhan dan menjadi stigma kepada penerimanya, saya pasti anugerah itu akan gagal,” katanya.

Namun begitu, dalam penjelasan Sahol hari ini, beliau seolah-olah mempersalahkan IMPAK yang terlebih dahulu mengumumkan perkara ini, walaupun ia masih di peringkat cadangan.

“Namun, terlepas pandang kerana ada jabatan yang buat hebahan web. UiTM prihatin tentang keadaan semasa dan tidak akan terima anugerah tersebut tanpa kelulusan Senat dan Lembaga Pengarah.

“Dengan penjelasan ini, saya berharap isu ini tidak akan dibesarkan lagi,” katanya.

Semakan Harakahdaily kelmarin turut mendapat laman web IMPAK telah mengeluarkan butiran mengenai Anugerah Ibrahim Ali.
Dikuasakan oleh Blogger.