Header Ads

Mangsa kekejaman polis boleh dakwa kerajaan dan polis – Bekas ketua polis

WarkahDaily – Negara yang disangka demokrasi tetapi rupa-rupanya masih lagi diperintah komunis. Namun komunis Malaysia berwajah Umno-BN yang dahulunya menuduh pihak BERSIH 2.0 sebagai dalang yang mahu pergerakan komunis kembali di negara ini.

Lebih dahsyat lagi, tindakan kekejaman kerajaan Umno-BN melalui polis turut membuat sebuan dan semburan air kimia ke arah kawasan hospital dan tempat ibadat.

Bagi bekas Ketua Polis Daerah Baram, Sarawak, Voon Lee Shan (gambar), tindakan itu adalah tidak beradab dari pihak polis.

Dipetik dari Keadilandaily, Voon berkata, semua tangkapan pada hari tersebut sebagai tidak sah, Voon menjelaskan peserta himpunan yang dikasari perlu mempertahankan hak mereka, termasuk mendakwa kerajaan dan polis.


“Sedangkan orang yang bersalah atas dakwaan jenayah pun wajib diberi hak keselamatan dan perlindungan. Apa lagi peserta himpunan aman?

“Kalau orang yang dah berlindung di hospital pun – ditangkap, itu tak beradab. Tak berperikemanusiaan,” kata Voon yang pernah menjawat jawatan sebagai Pegawai Pendakwaraya di Kuching selama 7 tahun.

Beliau menjelaskan, polis selalunya beralasan tindakan mereka dengan tujuan mempertahankan keselamatan dan menguatkuasa undang-undang.

“Tetapi polis perlu ingat, peserta himpunan juga mempunyai hak yang termaktub dalam undang-undang.

“Artikel 10 Perlembagaan Pesekutuan melindungi hak rakyat Malaysia untuk berhimpun secara aman. Undang-undang itu lebih unggul (superior) daripada Akta Polis yang kononnya digunakan untuk membenarkan tangkapan,” katanya kepada Keadilandaily.

Ditanya mengenai serangan dan tembakan gas pemedih mata terhadap pemimpin Pakatan Rakyat di KL Sentral, Voon memaklumkan melalui pemerhatiannya, polis tidak mematuhi kaedah standard operasi (SOP)

“Mereka tidak berunding atau memberikan masa. Malah, tembakan amaran yang dilepaskan tak mengikut prosedur yang sepatutnya berjarak masa yang munasabah.

“Ini melampaui batas,. Kerajaan wajib bertanggungjawab atas tindakan mereka,” jelas Voon.
Dikuasakan oleh Blogger.