Header Ads

Pondan Umno dicabar buktikan Himpunan BERSIH 2.0 haram

WarkahDaily – Menteri Dalam Negeri (KDN) Datuk Seri Hishammuddin kata kemeja-T kuning yang menyokong Himpunan BERSIH 2.0 adalah haram namun tidak pula memberitahu apa-apa rujukan undang-undang yang termaktub.


MP Pakatan Rakyat yang diketuai Mahfuz (tengah) mencabar Hishammuddin perinci kenapa BERSIH 2.0 haram pada sidang media di lobi Parlimen kelmarin. | foto Harakahdaily
Sebelum itu, Hishammuddin turut memberitahu, Himpunan BERSIH 2.0 adalah perhimpunan haram, namun ia juga bersandarkan nafsu jahat kerajaan sendiri yang mula bimbang dengan kebangkitan rakyat.

Pakai belasah je, bila tak berkenan, bila terdesak sehingga takut kehilangan kuasa, mulalah buat ikut suka hati sendiri tanpa merujuk mana-mana akta yang boleh menyatakan BERSIH 2.0 adalah haram.

Dipetik dari Harakahdaily, ahli parlimen Pakatan Rakyat (PR) telah mencabar Hishammuddin memperincikan dakwaan konon Himpunan BERSIH 2.0 adalah haram.

"Saya cabar menteri membuat penjelasan mengenai kedudukan Bersih itu sendiri. Tolong nyatakan apa kesalahan Bersih (2.0) sehingga mengatakan ia pertubuhan haram sedangkan pertubuhan-pertubuhan yang menyertai Bersih ialah parti (politik) dan NGO yang berdaftar dengan pertubuhan dan tak ada kumpulan yang tak berdaftar," kata Mahfuz Omar (MP-PAS Pokok Sena).

Mahfuz menempelak dakwaan bodoh Hishammuddin, bagaimana mungkin Himpunan BERSIH 2.0 haram seperti yang didakwa sedangkan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) mengiktirafnya sebagai perhimpunan aman dan ianya sah di sisi undang-undang.

Tambahnya, Pemuda Umno dan Perkasa yang juga akan melakukan perhimpunan malah mengeluarkan kenyataan yang boleh menimbulkan kekacauan tidak pula diambil tindakan.

"Pemuda Umno, Perkasa dan pertubuhan silat lincah, mereka pertubuhan berdaftar tapi akan berhimpun dan sudah buat kenyataan yang boleh mencetuskan peperangan.

"Kenapa mereka boleh memakai baju yang melambangkan pertubuhan mereka contohnya pemuda Umno pakai baju Patriot warna merah . Kenapa baju kuning Bersih tak boleh?" katanya yang juga naib presiden PAS.

Beliau turut meminta kerajaan berfikiran positif dengan membenarkan erhimpunan ini berjalan secara aman seperti yang dirancang pihak penganjur.

"Saya minta kerajaan berfikiran positif, membenarkan himpunan ini. kalau dia membenarkan himpunan ini boleh meredakan kemarahan rakyat tapi sekarang kerana kepentinagn politik Umno BN menambahkan lagi kebencian rakyat terhadap BN.

"Najib kata sekarang kebangkitan rakyat menyokong BN. Kalau dah rakyat sokong kenapa takut dnegan Bersih? Mesti Bersih tak dapat sokongan jadi tak perlulah halang," katanya.

Kutuk tekanan terhadap Bersih 2.0

Sementara itu, Tian Chua (PKR-Batu) mengutuk tindakan terdesak kerajaan yang mengenakan tekanan ke atas pihak yang menyokong Bersih 2.0.

Beliau merujuk tindakan terbaru polis menyerbu dan menggeledah pejabat Sekretariat Bersih 2.0 di Seksyen 4, Petaling Jaya hari ini.

Anggota polis didakwa tidak membawa sebarang waran dan kemudiannya terus menyelongkar fail dan menggeledah pejabat itu.

"Pakatan Rakyat mengutuk keras tindakan ini. Kenapa bertindak keras terhadap NGO yang menjalankan tugas mereka sebagai warga Malaysia dalam lunas undang-undang?" katanya yang juga naib presiden PKR.

Dalam pada itu, beliau merayu pemuda Umno dan Perkasa memberikan komitmen untuk memastikan perhimpunan 9 Julai ini bebas daripada sebarang pertembungan.

"Saya mengulangi rayuan saya supaya Pemuda Umno dan Perkasa bersama-sama memberi komitmen untuk menunjukkan perhimpunan ini aman, katanya.

Datuk Kamaruddin Jaafar (PAS-Tumpat) pula mahu Kerajaan Pusat mengambil contoh kerajaan Kelantan di bawah pemerintahan PAS yang sentiasa konsisten membenarkan sebarang perhimpunan diadakan oleh Umno BN yang merupakan pembangkang di negeri itu.

"Di Kelantan banyak perarakan dilakukan kononnya tak puas hati isu air dan sebagainya.

"Tapi menteri besar terima dan hantar wakil untuk terima memorandum.Kita konsisiten membenarkan sebarang perarakan," katanya.

Rujukan: Harakahdaily
Dikuasakan oleh Blogger.