Header Ads

Harga minyak dunia turun: Kerajaan BN mungkir janji?

WarkahDaily – Tersebutlah kisah sebuah kerajaan yang tidak mahu menanggung beban kewangan yang besar akibat membantu rakyat sendiri bagi mendapatkan harga subsidi petrol dengan alasan harga minyak dunia semakin melambung tinggi.

Kerajaan Barisan Nasional sebelum itu telah memberitahu bahawa kerajaan akan diapungkan mengikut pasaran dunia. Naik harga minyak dunia, naiklah harga petrol di Malaysia, turun harga minyak dunia, turunlah juga harga petrol di Malaysia. Rakyat terpaksa akur secara paksa rela kerana kerajaan BN dah aturkan.

Tercatat, bila harga minyak dunia naik, cepat je kerajaan BN menaikkan harga petrol di Malaysia tanpa memikirkan beban yang dihadapi rakyat yang mempunyai pelbagai lapisan dan latarbelakang kesusahan hidup yang perlu ditanggung termasuk kenaikan harga barangan keperluan.

Yang menjadi masalah, bila harga minyak dunia turun, lambat je tindakan kerajaan mahu menurunkan harga petrol berdasarkan harga pasaran dunia.

Dipetik dari merdekareview.com, harga minyak mentah dunia dilaporkan turun ke paras USD86 setong pada Jumaat lepas. Penurunan itu mencatat magnitud penurunan terbesar dalam seminggu sejak Mei 2011 disebabkan kebimbangan pelabur terhadap ekonomi dunia yang diperlahankan.

Meskipun harga minyak mentah antarabangsa memperlihatkan pola menurun sejak Mei 2011, namun harga minyak RON 97 Malaysia yang diapungkan mengikut pasaran antarabangsa hanya diturunkan 10 sen pada Jun, dan tiada lagi pengumuman dalam tempoh dua bulan selepas itu.

Harga minyak RON97 telah meningkat sebanyak 85 sen dari Julai 2010 hingga Mei 2011. Penurunan pada 15 Jun 2011 membawa harga RON 97 ke paras RM2.80. Harga RON97 pernah mencatat paras RM2.90/liter pada Mei 2011. Dengan kata lain, RON 97 mencatatkan pertambahan sebanyak 75 sen dengan harga kini, jika dibandingkan dengan harga pada Julai 2010.

Harga minyak mentah mula memperlihatkan pola menurun sejak Mei 2011 sehingga kini, setelah mencatat paras USD120 setong pada April tahun ini.

Menurut laporan Reuters, harga minyak mentah Brent Crude telah menurun kira-kira 9% dalam minggu ini, sementara harga minyak U.S Crude pula menurun 10% dalam minggu ini. Ini kerana kebimbangan yang menyelubungi pasaran, bahawa US akan terperangkap dalam kemelesetan ekonomi, yang bakal menggugat keperluan petroleum. Selain itu, krisis hutang di Eropah juga menggugat harga minyak mentah.

Harga minyak U.S Crude menurun 6% pada Khamis, mencipta magnitud penurunan harian yang terbesar sejak 5 Mei 2011. Pada Jumaat ini, harganya menurun USD1.40 sehingga USD 85.23 setong, mencatat paras terrendah sejak 17 Februari 2011. Harga minyak Brent Crude pula menurun secara mendadak dengan USD6 pada Khamis, dan kini mengekalkan harga pada USD 107.25 setong pada Jumaat.

Barclays Capital yang paling optimis dengan perkembangan harga minyak mentah pada tahun ini, mengakui bahawa keperluan dunia dijangka akan diperlahankan. Bank pelaburan itu menganggar, keperluan petroleum dunia bakal bertambah 1.1 juta tong, mencatat 88.68 juta tong pada tahun ini.

Ia memperlihatkan perubahan sikap bank pelaburan ini. Sebelum ini, bank pelaburan ini menjangka pertambahan keperluan 1.56 juta tong minyak, malah pernah menjangkakan pertambahan 1.7 juta tong, dua bulan yang lalu.

Jadi, kenapa harga petrol di Malaysia masih lagi di takuk lama, tidak berubah ke arah penurunan berdasarkan rekod penurunan harga minyak dunia yang dialami sekarang. Bila harga minyak dunia naik, cepat je naikkan harga petrol. Tapi disebaliknya jika harga minyak dunia turun. Apakah kerajaan BN mungkir janji terhadap rakyat?
Dikuasakan oleh Blogger.