Header Ads

Jakim sahkan mentega jenama ‘Pure Creamery Butter-Golden Churn’ tak halal

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kelmarin telah mengesahkan mentega jenama 'Pure Creamery Butter-Golden Churn' yang dipasarkan di Malaysia adalah tidak halal.

Ketua Pengarahnya Othman Mustapha berkata keputusan itu dibuat selepas mendapati produk tersebut datang dari kilang yang sama dengan yang diedarkan di Sarawak walaupun pengimportnya berbeza dan untuk pasaran berbeza.

“Perkara ini disahkan sendiri oleh wakil syarikat Ballantyne Food dari New Zealand yang mengeluarkan produk itu. Sehubungan itu umat Islam seluruh negara diminta untuk tidak menggunakan produk tersebut,” katanya dalam satu kenyataan.

Sehubungan itu juga, Othman meminta pemegang dan permohonan baru Sijil Pengesahan Halal dari Jakim atau jabatan agama Islam negeri yang menggunakan produk tersebut agar menukarnya kepada yang mempunyai sijil halal yang diiktiraf serta mengemukakan resit pembelian bahan ramuan baru.

Beliau berkata mereka juga perlu melakukan proses samak dengan disaksikan jabatan agama Islam negeri serta mengemukakan bukti akuan samak.

Othman berkata perkara itu juga dimaklumkan kepada syarikat pengimport dan mereka bersetuju menarik balik produk terbabit dari pasaran.

Pada 19 Julai lalu Jabatan Agama Islam Sarawak mengisytiharkan produk itu yang digunakan segelintir pengusaha kek lapis sebagai tidak halal kerana dikesan mengandungi DNA (asid deoksiribonukleik) babi, menyebabkan industri makanan itu terjejas. -Bernama


WarkahDaily – Malaysia oh Malaysia!... Nak pilih makanan pun dah tak selamat lagi dari segi halal dan haramnya. Bahkan dilaporkan sebelum ini, Thailand yang bukan negara majoriti Muslim pun lebih hebat dan cepat dari negara kita dari segi urusan sijil halal produk makanan di sana.

Kita sekarang tidak lagi boleh sebarangan nak makan apa yang kita hajati macam dulu-dulu. Tak dak beza cam kat China atau Indonesia walaupun negara kita mempunyai badan pengesahan halal haram setiap produk berkaitan makanan. Itu pun dah lama dalam pasaran, sekarang baru dapat disahkan tak halal. Dah lama rupanya rakyat kita dah bergelumang dengan produk tak halal.

Dikuasakan oleh Blogger.