Header Ads

Tony Fernandes pemilik baru kelab EPL, Queens Park Rangers

WarkahDaily - Usahawan penerbangan tambang murah dari Malaysia, Tony Fernandes hari ini berjaya memiliki kelab bola sepak Queens Park Rangers (QPR) iaitu pendatang baru Liga Perdana Inggeris (EPL) setelah melengkapkan pembelian 66% saham kelab berpangkalan di London itu dari Ketua Formula One (F1), Bernie Ecclestone rakan kongsi, Flavio Briatore.


Pemilik baru Queens Park Rangers, Tony Fernandes begitu optimis mengenai masa depan kelab Liga Perdana Inggeris itu ketika temu bual di Stadium Loftus Road. | foto Action Images
Fernandes selaku ketua eksekutif syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia Bhd, akan mengambil peranan Pengerusi QPR Holdings Ltd. dan akan bekerjasama dengan keluarga hartawan keluli London, Lakshmi Mittal yang memiliki 33% saham kelab itu.

Di samping Fernandes dan Mittal, pemilik Tune Group, Kamarudin Meranun turut sama akan mengendalikan kelab berkenaan.

Sebelum ini, Fernandes dilaporkan cuba mendapatkan kelab West Ham namun tidak kesampaian.

Pemilik syarikat penerbangan dari Malaysia, Tony Fernandes pada Khamis telah menjadi memiliki majoriti saham pasukan Queens Park Rangers (QPR) Rangers Park London Pasukan bola sepak Queen selepas membeli 66% daripada kelab yang dimiliki oleh Formula One Ketua Bernie Ecclestone.

QPR telah dinaikkan ke Liga Perdana Inggeris, pada musim lalu.

Fernandes kini menyertai jutawan-jutawan Asia yang lain dalam pemilikan kelab-kelab di Liga Perdana Inggeris termasuk bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra yang pernah memiliki kelab Manchester City sebelum bersetuju menjual kepada seorang anggota keluarga diraja Abu Dhabi, Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan pada tahun 2008.


Tony Fernandes (kiri) menunjukkan jersi QPR miliknya yang tertera nama ‘Fernandes’ bersama pengurus pasukan, Neil Warnock. | foto Getty Images
Selain itu, dilaporkan jutawan Hong Kong, Carson Yeung juga turut membeli kelab Birmingham City, namun kelab itu kini diturunkan ke Liga Perdana Inggeri Divisyen dua pada musim lepas dan pemilik syarikat ayam dari India, Venky's (India) Ltd. juga turut membeli kelab Blackburn Rovers pada bulan November.

Namun bagi Fernandes, beliau tidak akan mengambil pendekatan sama bagi sesetengah pemilik terkaya liga EPL.

Pemilik Manchester City, Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan dilaporkan telah membelanjakan kira-kira AS$1 bilion untuk kelab itu sejak mengambil alihnya pada tahun 2008, manakala perbelanjaan Roman Abramovich hampir satu bilion pound buat Chelsea selama lapan tahun pemilikan ke atas kelab gergasi EPL itu.

“Falsafah saya, cara untuk membina sebuah kelab bola sepak, ia penting untuk membina struktur yang mendalam dan membina dari bawah ke atas,” jelas Fernandes, 47, dalam satu temu bual di Stadium Loftus Road.
Dikuasakan oleh Blogger.