Header Ads

Lelaki lumpuh suap makanan dengan tangan robotik kawalan minda


TIM HEMMES (kanan) menggunakan tangan robotik dalam ujian yang diadakan di Pusat Perubatan Universiti Pittsburgh di Pittsburgh pada 21 September lalu. | foto AP
PITTSBURGH, Amerika Syarikat: Seorang lelaki lumpuh dapat kembali memberikan sentuhan dan menyuap makanan sendiri dengan menggunakan sebuah tangan robotik kawalan minda yang dipasang pada kerusi rodanya.

Kehilangan fungsi tangan dan kaki dalam satu kemalangan motosikal sejak tujuh tahun lalu, lelaki berkenaan Tim Hemmes, 30, merupakan antara segelintir individu yang berpeluang menggunakan tangan bionik itu selama sebulan.

Tangan canggih itu dibina oleh beberapa penyelidik Universiti Pittsburgh, negeri Pennsylvania untuk satu eksperimen perintis dikenali sebagai Braingate.

Dilengkapi jari bersendi yang berfungsi seperti jari manusia, tangan robotik itu disambungkan pada cip yang ditanam di dalam otak manusia.

Cip berkenaan berfungsi untuk menukarkan isyarat-isyarat elektrik yang dikeluarkan oleh otak kepada gerakan motor.

"Sungguh hebat, saya melakukannya (menggerakkan barang) dengan menggunakan kuasa minda. Sukar bagi saya untuk menceritakan apa yang saya rasakan sekarang ini," katanya. -AP
Dikuasakan oleh Blogger.