Header Ads

Pegawai polis dipenjara 24 bulan, denda RM20,000 atas dua tuduhan menerima rasuah

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur memerintahkan seorang pegawai polis berpangkat Inspektor menjalani hukuman penjara selama 24 bulan dan denda RM20,000 selepas didapati bersalah atas dua tuduhan menerima rasuah berjumlah RM2,500, dua tahun lalu.

Hakim Rosbiahanin Ariffin yang membuat keputusan itu terhadap Masrizan Bujang, 28, memerintahkan agar hukuman penjara bermula Rabu, dan ditambah selama enam bulan jika dia gagal menjelaskan denda tersebut.

Pada penghakimannnya, Rosbiahanin berkata, pembelaan yang dikemukakan oleh tertuduh gagal untuk menimbulkan keraguan yang munasabah ke atas tuduhan yang sedang dihadapinya.

Perbicaraan sebelum ini melibatkan 15 saksi pendakwaan.

Pada prosiding itu, beliau juga menolak permohonan tertuduh untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara atas alasan tiada sebarang sebab istimewa yang membolehkan mahkamah mempertimbangkan permohonan tersebut.

Masrizan yang pernah berkhidmat di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini, didakwa telah memperoleh wang tunai RM1,000 secara rasuah daripada seorang juruteknik, Haibedul Malek Abdullah pada pukul 3.30 petang, 2 September 2009.

Dia yang telah digantung kerja juga menghadapi tuduhan kedua iaitu bersetuju untuk menerima RM1,500 daripada Heibedul pada pukul 2.15 petang, 29 Oktober 2009.

Kedua-dua kesalahan itu didakwa dilakukan di di Tingkat 7, Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, Jalan Stadium, di sini dan didakwa sebagai dorongan untuk tertuduh menyelesaikan kes Haibedul atas kesalahan mencuri.

Bagi kesalahan itu, tertuduh yang tidak diwakili peguam didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama.

Seksyen tersebut memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda RM10,000 atau lima kali nilai suapan, yang mana lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya dari SPRM, Wan Ahmad Wan Omar.
Dikuasakan oleh Blogger.