Header Ads

152,182 anak luar nikah: Sebuah ‘kejayaan’ pemerintahan Umno-BN, selesakah kita?

WarkahDaily – Apa nak dibicarakan lagi, 152,182 anak luar nikah yang berdaftar telah terhasil semenjak negara ini diperintah oleh parti yang mendakwa diri mereka hebat dan tiada tandingan dalam memerintah negara.

Itu yang berdaftar, bagaimana yang tak berdaftar. Apa-apa pun, ‘tahniah’ atas kejayaan kerajaan Umno-BN dalam mendidik rakyatnya.

Banggakah kita? Sungguh malang jika kita merasa selesa dan tidak sensitif dengan perkembangan yang dahsyat ini. Rasa aman ke kita dengan kehidupan sekarang, boleh hidup senang, mudah nak pergi masjid atau surau tanpa gangguan dan sebagainya, apakah kita yakin anak-cucu kita turut selamat seperti kita sekarang?

Jangan mudah tertipu dengan sedikit kejayaan, kesenangan dan kemewahan yang diberi kepada kita. Usah kita biarkan perkara ini semakin membarah. Masa depan anak-cucu kita di tangan kita.

Ini kerana pemerintah sekarang dilihat telah gagal untuk mendidik rakyat mengenal erti moral dan akhlak.

Dipetik dari Harakahdaily, Umno telah gagal untuk mendidik rakyat ke arah hidup yang lebih seimbang dan bermoral, kata Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Nazmi Nik Din.

Katanya, Umno sentiasa mendakwa bahawa hanya mereka yang boleh menjaga umat Islam di negara ini tetapi apa yang berlaku sebaliknya.

Ini, katanya membuktikan kegagalan Umno untuk melaksanakan amanah mentadbir generasi muda di negara ini.

Beliau menyatakan demikian ketika mengulas media hari ini yang melaporkan bahawa seramai 152,182 anak luar nikah atau anak tak sah taraf direkodkan antara tahun 2008 dan 2010 yang memetik kenyataan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Heng Seai Kie.

“Apa yang berlaku adalah kerana dasar pendidikan kita yang gagal dalam mengeluarkan insan yang mampu merubah masyarakat, kementerian yang terbabit diseru melihat kepada angka ini dengan serius.

“Kita percaya seluruh rakyat Malaysia mahukan dasar pendidikan yang lebih ‘bermakna’ dalam kehidupan mereka dan bukan hanya mnegejar kecermelangan akademik sahaja semata-mata” kata beliau lagi,” katanya.

Tambahnya, Umno tidak serius menangani masalah sosial, pandangan para ulamak tidak menjadi keutamaan dalam membuat keputusan, konsert-konsert yang tidak bermoral masih berleluasa, rakyat dihidangkan dengan kehidupan yang melangkaui batasan tanpa pemantauan yang sewajarnya melalui media massa sama ada surat khabar atau televisyen.

“Inilah akibat apabila Islam tidak dijadikan asas utama dalam perjuangan, media arus utama terutamanya televisyen dan pembikinan filem lebih cenderung menghidangkan pengisian-pengisian yang tidak sepatutnya, rakyat menjadi lalai untuk mengenali tujuan manusia dicipta oleh Allah s.w.t di atas muka bumi ini,” ujar beliau lagi.

Dikuasakan oleh Blogger.