Header Ads

Awang Adek khianati rakyat Kelantan dan Tun Razak

WarkahDaily – Nasib baik setiap negeri tiada taraf ‘kerakyatan’ negeri. Jika ada, seharusnya Awang Adek la orang pertama yang perlu diusir dari Kelantan atas pengkhianatan terang-terangannya terhadap hak rakyat Kelantan.

Awang Adek
Dipetik dari Tranungkite.net, Tindakan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin, yang menolak poster amanat bekas Perdana Menteri, Tun Abdul Razak oleh skuad Gegar sebagai tindakan ‘jahat’.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata tindakan timbalan menteri dari Kelantan itu berniat jahat untuk menafikan hak kerajaan dan rakyat di negeri ini mengikut perundangan.

Beliau berkata demikian kepada media ketika diminta mengulas reaksi Awang Adek yang menolak menerima poster yang antaranya mengandungi ucapan allahyarham Tun Abdul Razak berhubung hak negeri itu untuk mendapatkan royalti sebanyak lima peratus.

Katanya, tuntutan itu memang wajib dilakukan kerana ianya menjadi hak kerajaan negeri memandangkan hasil minyak terdapat dalam perairan Kelantan.

Tuan Guru berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan majlis solat hajat dan pecah tanah sempena projek naik taraf Loji Rawatan Air Wakaf Bunut, Pasir Putih, dekat sini tengah hari tadi.

“Kalau Terengganu dibayar royaltinya kerana minyak diambil dari negeri itu, begitu juga dengan Kelantan, hasil minyak juga diambil dari bumi Kelantan,” ujarnya.

Pada 10 November lalu, Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Kelantan (Gegar) bersama Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti ke Parlimen untuk menyerahkan poster tersebut kepada pihak kerajaan Pusat.

Setiausaha Gegar, Muhammad Hishammuddin Ghazali, berkata malangnya, poster berkenaan ditolak oleh Dr Awang Adek apabila ianya diserahkan kepada timbalan menteri tersebut.

“Sebanyak dua kali kami memberikan poster tersebut, kedua-duanya dia menolak dengan kasar, tak payah,… tak payah… sambil menolak poster yang diberikan.

“Kali kedua kami memberikan padanya dia kata lagi “tak payah… tak payah… ini semua kerja politik,” ujar Hishamuddin lagi.

Hishammudin melahirkan rasa kesal terhadap tindakan timbalan menteri yang berasal dari Kelantan sendiri berhubung tuntutan hak itu.

Katanya, sepatutnya sebagai orang yang berasal dari Kelantan menyokong apa yang diperjuangkan kerana ianya untuk kemajuan rakyat di negeri itu sendiri.

“Di sini jelas menunjukkan kepada kita, isu royalty minyak yang masih gagal diperolehi kini dikhianati oleh orang Kelantan sendiri.

“Mana bukti yang mengatakan untuk membantu rakyat Kelantan, mana slogan ‘Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan,” ujarnya ketika dihubungi semalam.

Rakyat Kelantan perlu tahu watak sebenar pemimpin Umno-BN yang begitu berlagak dan tidak mahu menerima kenyataan sambil mengkhianati hak yang perlu diperolehi rakyat Kelantan ‘Royalti Petroleum’ seperti mana negeri lain memperolehinya.

Lebih-lebih lagi pemimpin Umno-BN yang berasal dari Kelantan, ketika pilihanraya cuba mendekati rakyat, konon membela rakyat, membantu rakyat tapi sebenarnya dalam diam-diam, mereka rupa-rupanya tidak mahu rakyat Kelantan hidup senang kerana politik sempit Umno-BN.

Rakyat Kelantan perlu menolak pengkhianat seperti ini yang bertindak tidak mahu menyerahkan hak royalti yang perlu diterima rakyat walaupun beliau sendiri dari Kelantan.
Dikuasakan oleh Blogger.