Header Ads

Umno: Konon transformasi tapi rupanya langkah menutup kemarahan rakyat

Untuk menutup skandal besar yang tidak terjawabnya saban hari, Umno kini mengambil langkah murahan untuk menipu rakyat bahawa mereka sedang bertransformasi dan juga giat memberikan gula-gula politik menjelang pilihanraya.

Tuan Ibrahim
Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kelmarin menyenaraikan tiga langkah Umno yang disifatkannya sebagai langkah murahan untuk menutup kemarahan rakyat jelata.

Selepas kegagalan meningkatkan pendapatan kebanyakan rakyat jelata, Tuan Ibrahim berkata kerajaan Umno-BN mengambil langkah mudah untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat dengan menubuhkan Kedai Rakyat 1Malaysia dan Kedai Ikan Satu Malaysia yang menjanjikan pelbagai jenis ikan dengan harga yang murah.

“Umno turut mengambil langkah mudah dalam membendung kemarahan rakyat menuntut hak kebebasan berhimpun dengan percubaan membodohkan rakyat bahawa mereka sedang berubah dengan mengemukakan Rang Undang-Undang Perhimpunan Awam 2011, yang hanya harum namanya, tetapi lebih kejam daripada akta sebelumnya,” kata Tuan Ibrahim.

Langkah ketiga kata Tuan Ibrahim, yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang ialah cara Umno cuba meredakan kemarahan mahasiswa yang kian meningkat terutamanya setelah nasib yang melanda professor Aziz Bari dan keputusan mahkamah rayuan terhadap 4 pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia.

“Kerajaan Umno dilihat sekali lagi mengambil langkah mudah untuk meredakan keadaan dengan mengumumkan pemindaan terhadap Seksyen 15 AUKU untuk membenarkan mahasiswa terlibat dalam politik, tapi pada masa yang sama tetap merayu keputusan mahkamah rayuan yang mengistiharkan seksyen 15 AUKU tidak sah dari segi perlembagaan,” kata beliau.

Semua langkah mudah yang diambil kerajaan Umno, kata Tuan Ibrahim telah memberikan signal jelas kepada rakyat bahawa para pemimpin Umno sememangnya mereka tidak ikhlas, tidak ingin berubah, dan malah sedang bertransformasi ke arah lebih teruk kerana tidak berfikir panjang sebelum mengemukakan sesuatu.

“Segala langkah mudah yang diambil Umno hanya bermotifkan keuntungan politik pendek semata-mata, dan hanyalah taktik murahan untuk mendapat undi rakyat dalam PRU13 yang semakin mendekat.

Kecelaruan dan kenaifan pemikiran pemimpin Umno dalam mengambil langkah mudah ini turut membuktikan kebimbangan mereka dengan perubahan kesedaran politik rakyat kini,” tegas beliau.

Menurut beliau, skandal National Feedlot Corporation dan RUU Perhimpunan Awam 2011 telah menyedarkan rakyat bahawa sudah tiba masanya untuk mengiatkan kempen ‘Asal Bukan Umno’ demi menyelamatkan negara.

“Katakan ‘Cukup’ pada pembohongan Umno dan tunjukkan kepada para pemimpin Umno yang bermuka-muka ini bahawa rakyat Malaysia tidak sebodoh dan semurah yang mereka tanggapkan.

Kini rakyat hanya mempunyai satu jalan keluar untuk mendapatkan transformasi yang diharapkan untuk negara iaitu menunjukkan menunjukkan jalan keluar bagi Umno dalam PRU akan datang, insyaAllah,” saran beliau.
Dikuasakan oleh Blogger.