Header Ads

Pemuda PAS akan bersama Adam Adli jika terjadi sesuatu tidak diingini

“Insya Allah, DPPM tidak teragak-agak akan bangkit bertindak tegas andai terjadi sesuatu yang tidak diingini kepada Adam Adli,” tegas Nasrudin Hassan at-Tantawi.

Beliau menegaskan demikian sebagai respons terhadap tindak balas ke atas Adam Adli yang sangat keterlaluan.

Bagi Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) itu, ludah, pukul dan terkini ugutan bunuh ke atas Adam telah melepasi batas kewarasan manusia bertamaddun.

Katanya, sekalipun mereka menganggap tindakan berani Adam menurunkan bendera Datuk Seri Najib sebagai satu kesalahan, tetapi tindak balas sedemikian adalah suatu tindakan yang sangat keterlaluan.

“Telah saya tegaskan sebelum ini bahawa tindakan anak muda itu menurunkan bendera Datuk Seri Najib perlu ditangani secara diplomasi,” katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata, selaku mahasiswa dan intelek muda tentunya mempunyai asas kukuh kenapa Adam bertindak sedemikian.

Jsuteru, beliau menggesa supaya diberi peluang kepada Adam membuat penjelasan kenapa melakukan sedemikian.

Ini, katanya kerana beliau percaya, jiwa anak muda yang terdidik dengan pelbagai disiplin ilmu di menara gading itu mempunyai asas yang munasabah untuk mewajarkan tindakkannya.

Sebagai contoh, kata Nasrudin beliau sendiri pernah dikritik hebat oleh sebahagian media ketika menurunkan bendera Sweden satu ketika dahulu.

“Tegas saya nyatakan bahawa tindakan saya menurunkan bendera tersebut sebagai satu isyarat jelas bahawa Sweden tidak lagi dihormati apabila rakyatnya sewenang-wenang menghina Nabi Besar Muhammad s.a.w,” jelasnya.

Katanya, perbuatan menurunkan bendera tidak lagi sepadan dengan tindakan mereka menghina Rasulullah saw.

“Begitulah saya melihat kes Adam Adli. Kalau tiada suatu yang membara dalam jiwa anak muda itu, masakan beliau saja-saja pergi menurunkan bendera Datuk Seri Najib. Masih banyak kerja lain yang boleh dilakukan oleh beliau,” ujarnya.

Tambahnya, tindakan nekad itu adalah isyarat atau merupakan satu mesej yang ingin disampaikan oleh Adam kepada Datuk Seri Najib.

“Selaku kerajaan, dengarlah suara hati anak muda itu. Jangan perkecilkan beliau. Jangan sangka beliau keseorangan,” katanya.

Paling tidak, katanya mahasiswa, anak-anak muda yang terpinggir akan sepadu bersama Adam Adli.

“Saya selaku Ketua DPPM sekali lagi menyatakan rasa kesal dengan tindak balas di luar batas kewarasan tersebut.

“Saya harap Adam Adli bersabar. Kuatkan pergantungan kepada Allah SWT. Anda tidak keseorangan. Dewan Pemuda PAS turut bersama anda,” ujarnya lagi.

Sumber: Harakahdaily.net
Dikuasakan oleh Blogger.