Header Ads

Radioaktif Lynas: Takungan di Australia bocor, Umno nak kata selamat lagi ke?

WarkahDaily – Sebelum ini kerajaan Umno-BN begitu mudah menuduh Pakatan Rakyat (PR) cuba menarik perhatian rakyat berkaitan isu Lynas konon PR cuba berbohong operasi Lynas mendatangkan bahaya kepada penduduk sekitar operasi. Bagi kerajaan Umno-BN yang meluluskan kawasan pembinaan berkenaan, Lynas dikatakan tidak membawa kesan buruk kepada penduduk setempat.

Tapak pembinaan Lynas Gebeng, Kuantan.
Tapi dilaporkan pada 28 November lalu, Rangkaian Toksik Nasional (NTN) dari Australia telah mendedahkan tasik takungan Lynas di Mt Weld, Australia telah mengalami kebocoran sisa radioaktif sebanyak 14,000 liter sehari, ataupun kira-kira 5 juta liter setahun sejak Mei 2011.

Bagi Gabungan Hentikan Lynas (SLC), mereka amat terkilan dengan peristiwa itu.

Dipetik dari Harakahdaily, pengerusi SLC Andansura berkata, peristiwa tersebut tidak munasabah sekali kerana Lynas telah memberikan jaminan berkali-kali bahawa bahan galian adalah begitu rendah tahap radioaktifnya sehingga boleh diangkut sebagai bahan tidak beradioaktif dari Mt Weld ke Pelabuhan Freemantle di Australia Barat berjarak 1,000 km.

Andansura menganggap jaminan yang dibuat oleh Lynas adalah lebih bersifat omong-omong kosong daripada berdasarkan fakta dan sains.

“Bahkan pihak pengurus Lynas di Malaysia juga berjanji bahawa sisa-sisa radioaktif yang ditinggalkan di Malaysia akan dikitar semula serta digunakan sebagai papan gipsum dan baja melalui kajian dan penyelidikan (R&D).

“Hakikatnya, R&D tersebut belum lagi dibuktikan berjaya di mana-mana bahagian di dunia ini,” katanya kepada Harakahdaily.

Sementara itu, Ketua Penyelidikan SLC, Lee Chean Chung juga membidas sikap Lynas yang seperti talam dua muka.

“Hakikatnya, Lynas telah mengambil kesempatan ke atas akta-akta Australia iaitu Peraturan Keselamatan Radiasi WA 2002 bahawa jika bahan yang diangkut tidak digunakan untuk proses kimia ataupun pengeluaran bahan radioaktif (uranium dan thorium), maka tahap radiaktiviti yang dibenarkan boleh mencapai 10 Bq/g,” katanya.

Menurut Chean Chung, tahap sebenar radioaktiviti bahan yang diangkut tersebut mencecah 3.5 and 8 Bq/g, jauh melebihi standard antarabangsa yang diikuti oleh Australia mahupun Malaysia, iaitu 1.0 Bq/g.

Sehubungan itu, Andansura mendesak kerajaan memberhentikan kerja pembinaan Lynas Advanced Material Plant (LAMP) di Gebeng, Kuantan.

Sebelum itu, kerajaan Umno-BN telah meluluskan pembinaan kilang proses nadir bumi Lynas di Gebeng itu namun selepas mendapat bantahan penduduk, pembinaan kawasan itu dihentikan sementara menunggu hasil siasatan di Australia dan Malaysia kerana diberitakan operasi Lynas bakal membawa kesan radioaktif yang bahaya terhadap penduduk sekitar.

“Antara siasatan bebas yang harus dijalankan harus merangkumi dakwaan New York Times pada hujung bulan Jun 2011 bahawa LAMP mengalami kecacatan struktur dan rekaan yang serius. Ini adalah perkara tersebut belum lagi diperjelaskan oleh Lynas sehingga hari ini dan mencetuskan kebimbangan dan keraguan orang ramai,” katanya.

SLC juga menyeru agar kerajaan membatalkan perjumpaan antara Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dengan Lynas.

Menurut Andansura, masa perjumpaan tersebut adalah terlalu sensitif kerana bersempena dengan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) Syarikat Lynas di Sydney, Australia.

“Kita tidak mahu kerajaan dilihat sebagai diperalatkan oleh pihak-pihak tertentu untuk memberikan gambaran positif kepada pelabur-pelabur Lynas, terutamanya selepas insiden kebocoran sisa radioaktif yang berlaku di Mt Weld,” ujarnya.
Dikuasakan oleh Blogger.