Header Ads

Dapat pampasan RM23.25 juta kerana zakar pendek

CALIFORNIA: Seorang bekas kelasi tentera laut dibayar AS$7.5 juta (RM23.25 juta) bekas telah dianugerahkan lebih $ 7.5 juta sebagai ganti rugi akibat kemalangan di California sehingga menyebabkan zakarnya menjadi pendek.

Newlywed Matthew Wall, telah mengalami kecederaan musnah dan kerosakan saraf pada bahagian zakar beliau selepas kemalangan pada tahun 2007 di San Diego.

Beliau telah menjalani pembedahan, namun pembedahan itu telah menyebabkan zakarnya menjadi pendek kira-kira 1.27 sentimeter berbanding sebelum kemalangan.

Juri di El Cajon, California, membayar kepadanya RM23.25 juta ganti rugi pampasan bagi kesakitan, penderitaan, bil-bil perubatan dan kehilangan pendapatan.

Wall, 27 tahun, telah menunggang sebuah motosikal untuk bekerja di pangkalan kapal selam Tentera Laut Amerika Syarikat di San Diego, namun beliau telah dilanggar oleh sebuah bas ulang-alik dari bilik pameran kereta berhampiran.

Juri mendengar bahawa bas berkenaan membelok ke kiri di hadapan Wall yang tidak mampu untuk mengelakkan perlanggaran itu.

Dia telah tercampak dari motosikalnya dan mengalami patah tulang ramus kemaluan dan kecederaan yang menghancurkan zakar dan kerosakan kepada saraf dan arteri zakar.

Peguam Wall, Nicholas Rowley berkata, pemandu bas, Pedro Flores Miramontes, dilaporkan bukan warganegara AS, mempunyai lesen memandu tamat tempoh dan tidak pernah dilatih sebagai pemandu ulang-alik.

Wall tidak lagi dalam Tentera Laut dan tinggal di South Carolina, kata peguamnya, Rowley.

Baru-baru ini, Wall telah berkahwin pada masa kemalangan itu tetapi pasangan itu telah bercerai.

Rowley berkata, dia tidak pasti jika Wall mampu untuk mempunyai anak akibat kecederaan.

"Ia akan menjejaskan hubungan dan harga diri beliau pada masa akan datang," kata Rowley kepada San Diego Union Tribune.

Seorang jurucakap kumpulan automotif yang mempertahankan mengatakan bahawa mereka merancang untuk merayu keputusan itu.
Dikuasakan oleh Blogger.