Header Ads

Krisis ekonomi: Kumpulan mafia kini jadi ‘bank Itali no.1’ITALI: Jenayah terancang telah memberi cengkaman ke atas ekonomi Itali ketika krisis ekonomi, membuatkan kumpulan Mafia terbesar di negara ini mengambil peluang menjadi ‘bank’ untuk memeras kehidupan daripada beribu-ribu syarikat kecil, kata satu laporan semalam.

Pinjaman terlalu tinggi oleh kumpulan-kumpulan jenayah telah menjadi “negara dalam darurat,” kata kumpulan anti-jenayah SOS Impresa dalam satu laporan.

Jenayah terancang kini menjana pendapatan tahunan kira-kira 140 bilion euro (USD$ 178,89 juta) dan keuntungan lebih daripada 100 bilion euro, katanya.

“Dengan 65 bilion euro dalam kecairan, Mafia menjadi ‘bank’ nombor satu Itali,” kata satu kenyataan daripada kumpulan berkenaan yang ditubuhkan di Palermo satu dekad lalu untuk menentang aktiviti peras ugut terhadap perniagaan kecil.

Kumpulan jenayah terancang seperti Nostra Sicily cosa, Naples Camorra atau Calabrian 'Ndrangheta telah lama mempunyai cengkaman ke atas ekonomi Itali, mereka menjana keuntungan bersamaan dengan kira-kira 7 peratus daripada hasil keluaran (pendapatan) negara.

Pinjaman terlalu tinggi yang telah menjadi sumber yang semakin canggih dan menguntungkan sumber pendapatan bersama-sama dengan perdagangan dadah, penyeludupan senjata, pelacuran, perjudian dan penipuan, kata laporan itu.

Menurut laporan itu lagi, pemberi pinjam akan berurusan secara profesional untuk menetapkan pinjaman berkaitan di kalangan profesional dan mereka beroperasi dengan penglibatan profesional peringkat tertinggi.

Dianggarkan sekitar 200,000 perniagaan terikat dengan pinjaman pemerasan dan telah menyebabkan puluhan ribu otang kehilangan pekerjaan sebagai hasilnya.

Dianggarkan sekitar 200,000 buah syarikat perniagaan terikat dengan pemerasan pinjaman dan menyebabkan puluhan ribu antara mereka telah kehilangan pekerjaan sebagai kesannya.

Sumber: Reuters
Dikuasakan oleh Blogger.