Header Ads

BN dah lama berjuang bantu rakyat tapi nasib Hadijah Marie ni bagaimana wahai Ahmad Maslan!PONTIAN: Datuk Ahmad Maslan, Ahli Parlimen Pontian disaran agar tidak mengeluarkan kenyataan yang retorik, populis dan terdesak untuk meraih simpati dengan menyebut Barisan Nasional telah lama berjuang membantu rakyat.

Hal ini kerana, Ahmad pernah didakwa mengeluarkan kenyataan bahawa Kerajaan UMNO telah melakukan usaha membasmi kemiskinan melalui pelbagai bantuan untuk membantu rakyat melibatkan pelbagai kementerian dan agensi kerajaan.

Namun yang menjadi persoalannya, adakah penyalurannya itu sampai ke sasaran?

Menurut Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut, Ustaz Atan Gombang, antara contoh terdekat ialah di Parlimen Timbalan Menteri Di jabatan Perdana menyaksikan ada individu yang hidup melarat tanpa diberikan perhatian dan mengharap ehsan daripada Ahmad.

”Tapi, malang bagi Hadijah Marie, 70, yang hidup di sebuah rumah usang seperti pondok di Kampung Parit Mansor, Benut. Dia tidak boleh berjalan sejak 3 tahun lalu kerana penyakit gaot.

”Tak pernah dapat bantuan walaupun 5 kali memohon daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat tapi tiada sebarang jawapan.

”Dia kata, suaminya Osman Marjan, 64, kerja tak menentu. Tiga bulan tak kerja. Kali terakhir jadi Pengawal Keselamatan di sebuah kilang. Terpaksa pergi sendiri naik motor ke pejabat JKM di Pontian.

”Kalau hari hujan dan ribut lebih menakutkan kerana bimbang rumahnya akan roboh selain bocor dan basah sehingga ke lantai,” ujarnya lagi.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan kunjungan sempena program Konvoi Kebajikan Dewan Pemuda PAS Pontian, di Unit Peti Undi (UPU) Parit Mansor, Benut, dekat sini, baru-baru ini.

Sehubungan itu, Atan yang juga mantan Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor menuntut supaya Ahmad lebih berhati-hati sebelum kenyataan dibuat kerana rakyat kini bijak menilai kredibiliti ucapan dan perlakuannya.

Sumber: Selatanonline.net
Dikuasakan oleh Blogger.