Header Ads

Stesen minyak Esso kehabisan bekalan


Salah sebuah stesen minyak Esso di Lembah Klang yang kehabisan bekalan petrol dan diesel sejak 1 April lalu. | foto Kosmo!
Pengusaha stesen minyak Esso di Lembah Klang mendakwa perniagaan mereka kini terjejas setelah tidak menerima bekalan petrol dan diesel daripada syarikat petroleum tersebut sejak 1 April lalu.

Gangguan bekalan minyak itu menimbulkan persoalan di kalangan pengusaha stesen minyak berkenaan kerana bekalan minyak petrol RON95 dan diesel yang dihantar oleh syarikat pembekal secara tidak berjadual.

Menurut pengusaha terbabit, masalah kekurangan bekalan mungkin ada kaitan dengan tindakan syarikat San Miguel Corp. melalui Petron Corp. (Petron) membeli 65 peratus kepentingan dalam Esso Malaysia Bhd. dan semua saham ExxonMobil Borneo Sdn. Bhd. serta ExxonMobil Malaysia Sdn. Bhd. berkuat kuasa 1 April lalu.

Tinjauan Kosmo! di beberapa stesen minyak Esso sekitar ibu negara dan Petaling Jaya mendapati, ada antara stesen minyak tersebut yang terputus bekalan minyak RON95 sejak tiga hari lalu dan ada yang mengalami masalah yang sama sejak seminggu lalu.

Sumber: Kosmo.com.my
Dikuasakan oleh Blogger.