Header Ads

Awang Adek terkantoi tika merasakan dirinya bersih

WarkahDaily - Duk sibuk desak orang beri penjelasan konon telah lakukan salahguna kuasa tapi tak pasal-pasal, diri sendiri pulak yang terkantoi. Sibuk fitnah orang, lagak cam dirinya bersih.

Sebelum ini, Awang Adek begitu teruja meminta Anwar Ibrahim memberi penjelasan berkaitan wang dan saham bernilai RM3 bilion yang melibatkan ketua pembangkang itu.

Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Dr Awang Adek Hussain (gambar) menjelaskan beberapa keraguan berhubung hubungannya dengan ahli perniagaan, Chung Hon Cheong semasa beliau menjadi Penolong Gabenor Bank Negara.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, keraguan itu timbul ekoran beberapa fakta dan transaksi kewangan yang membabitkan mereka berdua.

Menurutnya, Hon Cheong yang juga pemilik serta pengarah syarikat SunPrestige Sdn Bhd didakwa memperoleh kontrak mencetak nota RM2 sebanyak 100 juta keping semasa Awang Adek memegang jawatan tersebut.

Ekoran itu timbul keraguan apa hubungan ahli perniagaan berkenaan dengan Awang Adek dan keluarganya yang didapati mempunyai hubung kait yang kuat dengannya.


“Mengapakah pada tahun 1999, Awang Adek menjual rumahnya di Damansara kepada Vertex United Sdn Bhd yang dimiliki Hon Cheong pada harga RM550,000?

“Kedua, mengapakah Hon Cheong menerusi Ultimate Holidays Sdn Bhd membuat pembayaran penerbangan Awang Adek ke Tokyo untuk trip penerbangan 28 Jun 1999 hingga 1 Julai 1999?.

"Ketiga Hon Cheong turut juga dikatakan membayar ansuran bulanan kereta Honda Civic 1.6 milik isteri Awang Adek sebanyak RM2,122 sebulan.

“Ada banyak lagi maklumat mengenai pelbagai pembayaran insurans hartanah, pembayaran cukai jalan, pembelian kereta, bayaran pengaturan permainan golf, pembayaran bil telefon yang membabitkan Awang Adek dengan Hon Cheong,” katanya.

Saifuddin memberikan tempoh tiga minggu kepada Awang Adek menjelaskan segala dakwaan dan mencabarnya menafikan mempunyai hubungan dengan individu dan syarikat terbabit.
Dikuasakan oleh Blogger.