Header Ads

Jika menang, PRU seterusnya akan ditetapkan tempohnya, Najib ada berani?

WarkahDaily -- Pakatan Rakyat (PR) bakal menetapkan tarikh setiap kali pilihanraya yang bakal berlangsung jika diberi mandat memerintah negara ini, umum Penolong Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan (gambar) baru-baru ini di Kota Bharu.

Kenyataan itu jelas menunjukkan ketelusan yang bakal diperkenalkan oleh PR selepas diberi mandat dalam PRU-13 nanti. Perkara itu bakal diumumkan selepas melihat kerajaan hari ini yang dipimpin Barisan Nasional (BN) yang diketuai Datuk Seri Najib Razak senantiasa bermain teka-teki tentang tarikh pilihanraya umum. Hanya Najib sahaja yang layak menentukan tarikh PRU tanpa dirujuk kepada sesiapa pun.

Perkara itu jelas tiada ketelusan dan hanya mementingkan diri sendiri sahaja. Najib akan mengumumkan tarikh PRU hanya selepas merasakan parti pimpinannya sudah bersedia. Seolah-olah tarikh PRU menjadi hak mutlak BN walaupun dilaungnya ia adalah demokrasi dan telus.

Dengan pengumuman PR itu, jelas menunjukkan komponen PR mahu mengubah cara bacul yang selalu diamalkan kerajaan BN semenjak merdeka walaupun kita sudah pun masuk dalam era negara maju.

Jadi bagi pihak WarkahDaily, ada berani ke Najib dan pengikutnya melakukan benda yang sama jika merasakan diri mereka tidak bacul dan pengecut untuk mengumumkan tarikh PRU dan terus menetapkan tempohnya tanpa lagi bermain teka-teki macam budak-budak sekolah.

Harakahdaily melaporkan, Pakatan Rakyat (PR) Insya Allah akan menetapkan terus tarikh pilihan raya umum ke 14 jika menang dalam pilihan raya umum ke 13 nanti.Penolong Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, walau pun pimpinan belum lagi membuat keputusan muktamad, namun jika PR menjadi kerajaan (mentadbir negara Malaysia), antara benda yang diberi perhatian utama ialah menetapkan tarikh pilihan raya umum selepas itu.

“Jika PR menang sebagai sebuah kerajaan di peringkat persekutuan dan peringkat negeri, insya Allah PR akan mengisytiharkan segera tarikh pilihan raya umum berikutnya.

“Kerajaan PR gentleman dan kita menjadi satu kerajaan yang berperlembagaan, constitutional government," kata Takiyudin yang juga Exco kerajaan negeri Kelantan.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan satu mesyuarat di Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) di Kota Bharu.

Mengulas lanjut, beliau mendakwa dalam tempoh pemerintahan PR nanti, insya Allah, akan diisytiharkan tempoh tarikh pilihan raya umum seterusnya.

“Maknanya, dalam tempoh itu sama ada akhir lima tahun atau empat tahun atau empat tahun setengah sekurang-kurangnya, kita boleh beri tempoh.

“Misalnya, pilihan raya umum mesti diadakan dalam tempoh enam bulan sebelum berakhir penggal atau sebagainya.

“Bagaimana pun tarikh pilihan raya itu sendiri mesti diisytiharkan awal.

“Ini penting kerana ia memberi keselesaan kepada pelanggan (parti) politik, pengamal demokrasi serta pegawai kerajaan sendiri boleh mengurus dengan selesa kerja-kerja pilihan raya," jelasnya.

Takiyuddin melahirkan rasa cukup anih, cukup pelik bagi Malaysia sebagai sebuah negara, yang sentiasa merahsiakan tarikh pilihan raya umum.

“Keadaan ini tidak seperti diamalkan negara lain termasuk Indonesia, Thailand atau negara Barat.

"Di negara itu, selepas saja-satu pilihan raya umum, next election mereka sudah pun tahu.

“Inilah yang menjadi satu bantahan PR terhadap sikap pihak berkenaan,” ujarnya.

Dikuasakan oleh Blogger.