Header Ads

Toyota Vios 2013 berwajah baru curi perhatian


Toyota Vios 2013 serba baru dengan rekaan citarasa terkini dan lebih sporty.

Toyota Vios baru generasi ketiga kini sudah berada di pasaran negara kita selepas dilancarkannya pada Oktober. Model sedan kompak dalam segmen B itu tidak dinafikan kejayaannya di pasaran negara ini. Dengan pelancaran Toyota Vios 2013 yang didatangkan dalam 5 varian itu telah mencuri perhatian ramai pembeli kereta baru sebagai pilihan.

Antara perubahan ketara pada Vios serba baru itu ialah penampilan luarannya yang berbeza berbanding model sebelumnya, terutamanya perubahan di bahagian hadapan dan belakang. Perubahan turut berlaku di bahagian dalaman termasuk kehadiran papan pemuka berwajah baru yang telah meminggirkan lokasi meter yang dahulunya berada di bahagian tengah, secara drastik kembali berada di bahagian bawah roda stereng.

Namun Toyota Vios 2013 masih mengekalkan enjin berkapasiti 1.5 Liter 1NZ-FE 4 silinder dengan VVTI dengan 4 kelajuan bagi transmisi automatik manakala 5 kelajuan bagi transmisi manual. Walaubagaimana pun, Toyota Vios 2013 ini telah menawarkan penjimatan minyak petrol hampir 5 peratus dari model sebelumnya.

Rupa bentuk

Wajah baru yang diberikan pereka Toyota kepada Vios baru, mempunyai persamaan yang kuat dengan Toyota Eropah yang kelihatan lebih canggih dan bukannya reka bentuk Asia Tenggara yang agak membosankan. Ia bukan sahaja memberikan garis penampilan yang lebih anggun , panjang keseluruhan telah meningkat sebanyak 110 mm untuk 4410 mm, dengan peningkatan 10mm ini sudah membesarkan ruang tempat letak kaki belakang Vios. Manakala roofline telah diperluaskan 15mm.

Bukan sahaja perubahan rupa bentuk, Toyota turut menjelaskan bahawa bumbung model baru itu bukan sahaja lebih ringan, tetapi meningkatkan aliran udara, mengurangkan bunyi bising enjin dan getaran di dalam kabin. Di bahagian bawah kereta (underbody), ia telah diratakan untuk meningkatkan aliran udara, semua yang menyumbang kepada bentuk “sleek” dengan pekali heret (drag coefficient) 0.28Cd (turun dari 0.29Cd sebelumnya), yang membolehkan kereta memotong udara dengan lebih mudah.

Sirip kecil berbentuk lekuk yang dikenali sebagai sirip aero penstabilan ditambah bersebelahan dengan cermin sayap dan sebelah lampu ekor belakang yang menyebabkan putaran udara (vortex) untuk membentuk di bahagian belakang kereta dan ini akan memastikan kereta mengekalkan laluannya dengan lurus dan lebih stabil pada kelajuan 40km/ h.

Struktur body

Toyota dikatakan telah meningkatkan penggunaan komponen keluli tegangan tinggi dalam struktur badan (chasis) daripada 30 peratus kepada 56 peratus , seterusnya mengurangkan beratnya sebanyak 10-30 kg , bergantung kepada spesifikasi. Keteguhan casis juga telah bertambah baik dengan bilangan kimpalan digandakan pada tempat-tempat tertentu.


Rekaan ruangan kabin lebih eksklusif dan tampak mewah.

Satu lagi komponen yang sangat penting yang dibawa dari sebelumnya (carry forward) adalah enjin 1NZ -FE 1.5 liter 4 silinder dengan output kuasa maksimum 107 hp pada 6,000 rpm dan output tork 141 Nm pada 4,200 rpm, bersama-sama dengan transmisi automatik 4 kelajuan dan transmisi manual 5 kelajuan. Walaupun sama , Toyota mengatakan enjin dan transmisi telah dibuat lebih ringan kerana pelbagai komponen yang direka semula. Dalam reka bentuk baru yang aerodinamik, Toyota mengatakan kereta baru ini mempunyai lima peratus peningkatan dalam kecekapan bahan api, walaupun kecil, tetapi ia tetap akan menguntungkan pemandu dalam jangka masa panjang.

Pemanduan

Walaupun Toyota ada mengatakan suspensi telah ditala untuk kestabilan kelajuan tinggi yang lebih baik dan mengurangkan roll badan, namun Vios masih belum cukup mantap. Enjin 1.5 liter memberikan jumlah output yang cukup berkuasa, walaupun ia bukanlah enjin paling lancar di pasaran hari ini. Transmisi automatiknya hanya mempunyai 4 kelajuan, tetapi ia menyampaikan kuasa dengan lancar dan ia sudah cukup untuk mengagihkan kuasa yang tidak seberapa enjin tanpa mengganggu penghantaran kuasa. Stereng elektrik tidak memberi banyak efek kepada “feel” kereta ini, tetapi ia ditala untuk bertindak cepat dalam reaksi tanpa menjadi terlalu sensitif atau gugup di atas jalan lurus panjang .

Perjalanan terasa selesa , dan kerenya ia dikatakan berjaya menyerap kebanyakan hentakan lubang di jalan Malaysia. Dan dengan enjin baru yang dilekatkan bersama dengan bahan-bahan penebat baru yang disusun semula , memandu Toyota Vios 2013 terasa begitu jauh lebih tenang berbanding Vios sebelum ini. Gangguan bunyi bising ke dalam kabin telah dipertingkatkan, dan juga kurang bunyi luaran didengari.

Didatangkan dengan 5 pilihan warna iaitu Medium Silver Metallic, Silver Mettalic, Attitude Black, White dan Quartz Brown Metallic beserta jaminan selama 3 tahun atau 100,000 KM.

Harga Toyota Vios 2013 di atas jalan termasuk insurans (Semenanjung Malaysia) adalah seperti berikut :

Toyota Vios 1.5 J (M) – RM73,200
Toyota Vios 1.5 J (A) – RM77,300
Toyota Vios 1.5 E – RM82,900
Toyota Vios 1.5 G – RM88,500
Toyota Vios 1.5 TRD Sportivo – RM93,200

Gambar lain Toyota Vios 2013 [klik gambar untuk tatapan jelas]Dikuasakan oleh Blogger.