Header Ads

Sultan Ahmad Shah sah tarik diri perebutan jawatan presiden FAM

Sultan Ahmad Shah (tengah) tarik diri pertahan jawatan.
Penyandang presiden Persatuan Bola Sepak (FAM) Sultan Ahmad Shah hari ini mengesahkan menarik diri daripada mempertahankan jawatan itu pada Kongres Tahunan ke-50 FAM, hari ini.

Ketika membuat pengumuman itu, baginda bertitah ia adalah atas faktor usia dan ingin memberi laluan kepada barisan pimpinan baharu untuk menerajui badan itu.

Mengakui 30 tahun menerajui FAM sebagai tempoh yang panjang, Sultan Ahmad Shah bertitah baginda telah mencuba sedaya upaya untuk membawa bola sepak negara ke tahap lebih gemilang.

"Keinginan untuk teruskan hasrat dan harapan ini masih terus membara. Namun, atas sebab usia, hakikatnya bola sepak memerlukan nafas baharu.

"Atas hakikat ini saya ambil keputusan untuk maklumkan menarik diri daripada bertanding jawatan presiden hari ini," titah baginda dalam ucapan perasmian kongres itu di sebuah hotel di sini.

Menurut Sultan Ahmad Shah, 83, FAM kini memerlukan barisan kepimpinan baharu bagi menentukan masa depan dan hala tuju bola sepak negara untuk menjadi lebih dinamik. Baginda menerajui FAM sejak 1984.

Pengumuman penarikan diri baginda itu menjurus kepada pertembungan satu lawan satu antara anakandanya, Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah yang juga timbalan presiden FAM dan Tengku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ).

Pemenang akan diputuskan menerusi pengundian melibatkan 39 perwakilan daripada 14 persatuan bola sepak negeri yang diberi peluang membuat dua undi untuk setiap satu jawatan (28 undi), serta daripada Angkatan Tentera (2), Polis (2), FA Melayu Malaysia (2), FA Cina Malaysia (2), Majlis Sukan India Malaysia (2) dan Persatuan Jurulatih Malaysia (1). - Bernama

sumber
Dikuasakan oleh Blogger.