Header Ads

Erdogan menjanjikan 'Turki baru'

Erdogan berjanji berusaha ke arah perlembagaan Turki baru jika dipilih Presiden.
Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan telah mengumumkan manifesto politik dan ekonomi beliau untuk pilihan raya presiden yang akan datang pada bulan Ogos, mencerminkan perubahan potensi dalam peranan presiden.

Dalam ucapan pada Jumaat, Erdogan mengemukakan keutamaan beliau jika beliau dipilih sebagai presiden: memajukan demokrasi, memastikan normalisasi politik dan masyarakat, meningkatkan kebajikan sosial, dan mencapai 10 teratas dalam ekonomi di dunia.

Jawatan itu akan dipilih oleh undi popular untuk kali pertama dalam sejarah Turki, selaras dengan pindaan perlembagaan 2011.

Kenyataan manifesto Erdogan diwar-warkan sehari selepas Ekmeleddin Ihsanoglu, seorang diplomat berprofil tinggi sebagai calon presiden untuk lima gabungan parti pembangkang, mengumumkan permulaan kempen rasminya dengan mesej "perpaduan" dan "berkecuali".

Dalam ucapannya, Erdogan berjanji untuk berusaha ke arah perlembagaan baru, untuk menyelesaikan isu Kurdish, mencapai standard demokrasi yang lebih tinggi, membuat kemajuan dalam tawaran keahlian Turki dalam Kesatuan Eropah, dan melindungi semua penduduk Turki yang merujuk kepada pegawai beliau yang bertindak menyalahi undang-undang di institusi kerajaan Turki.

Menurut seorang pakar, beliau mendakwa manifesto Erdogan telah dipolitikkan untuk jawatan presiden yang secara tradisinya bukan politik.

Avni Ozgurel, seorang penganalisis Turki dan penulis liberal Turki yang menulis untuk akhbar harian Radikal, memberitahu alJazeera, kononnya Turki akan melalui peralihan sistem parlimen kepada sistem presiden jika Erdogan memenangi pilihan raya presiden.
Dikuasakan oleh Blogger.