Header Ads

Kongres terakhir Anwar: Nak demo lagi ke? cukup-cukuplah!

Shamsul Iskandar Mat Akin berkata Kongress PKR tahun ini merupakan Kongress terakhir bagi Anwar sebelum dipenjarakan yang berkaitan dengan tuduhan meliwat pembantu peribadinya. Mahkamah Persekutuan akan bersidang untuk menghakimi rayuannya terhadap ‘conviction’ 5 tahun penjara oleh Mahkamah Rayuan Mac lepas.

Shamsul berkata yang rakyat akan bangun menentang penghakiman itu dan beliau meminta hakim benar-benar adil dalam membuat penghakiman itu. Bagi beliau jika Anwar masih didapati bersalah, maka itu merupakan penghakiman yang tidak adil. Jika Anwar dilepaskan itu penghakiman yang adil. Jika boleh saya cadangkan jika ada caranya, biarlah Anwar sendiri menghakimkan rayuan beliau sendiri. Ia sudah pasti adil dipandangan Shamsul.

Shamsul membayangkan jika penghakiman itu mengesahkan Anwar ke penjara, rakyat akan marah dan gerakan reformasi akan berulang. Itu sahajalah perjuangan PKR, untuk menyelesaikan masalah Anwar Ibrahim semata-mata. Selain dari Mahkamah Persekutuan tidak kita ketahui siapa dan apakah badan yang boleh dianggap oleh Shamsul adil untuk membicarakan Anwar ini.

Kalau semua keputusan mahkamah tidak betul, elok kita bertanya keputusan siapa yang betul? Walaupun Shamsul menafikan beliau menekan badan kehakiman, tetapi kenyataan beliau jelas itu adalah satu penekanan. Tidak siapa yang boleh memberikan ‘alternative’ kepada Mahkamah untuk mendapatkan penyelesaian undang-undang.

Tetapi apa pun, tekanan seperti itu tidak mungkin membangkitkan gerakan reformasi seperti dahulu.kerana rakyat tidak lagi berselera untuk memperjuangkan peribadi seseorang sehinggakan meletuskan kekacauan di kalangan rakyat kerana rakyat sekarang mahukan penyelesaian kepada kemelut negara, bukan penyelesaian untuk peribadi seseorang.

Semua tindakan kita itu ada hadnya kerana dengan membangkitkan gerakan reformasi itu melibatkan ramai manusia dan ia bukan lagi gerakan yang direstui oleh ramai. Rakyat mahukan keamanan dan sudah tidak mahu lagi terlibat dengan demonstrasi yang tidak akan memberikan apa-apa kebaikan, baik kepada individu, rakyat mahu pun negara. “Enough is enough” kata seorang penyokong PKR yang telah pernah terlibat dalam siri demonstrasi semasa gerakan reformasi dahulu.

Rakyat mahu memberikan fokus untuk perubahan dan transformasi dan tidak mahu lagi memikul beban dan menjinjing masalah peribadi. Rakyat mahukan perundingan secara politik dalam keadaan yang baik kerana melalui perarakan dan demonstrasi hanya memberikan padah kepada negara.

Sekarang adalah masa untuk semua pihak berunding dan memulakan ‘ambiance’ baru yang dikendalikan oleh pemimpin yang mempunyai kewibawaan untuk menyatukan semua pihak. Rakyat tidak mahu lagi pemimpin yang ‘solicit’ kuasa dan mandat secara kasar dan tidak berhemah kerana jika dilakukan secara ini pemimpin yang akan berkuasa tetap dari mereka yang tidak berhemah tinggi.

Rakyat tidak mahu lagi dibohongi dengan tuduhan 40,000 pengundi dari Bangladesh mengundi untuk satu pihak kerana setelah diketahui yang perkara itu adalah pembohongan, amat susah bagi rakyat pemilih untuk mempercayai pimpinan seperti ini lagi.

Itu pembohongan yang diketahui rakyat. Entah berapa banyak lagi rakyat telah dipesongkan dengan pembohongan yang masih belum dapat diketahui ramai. “The lies were real insult to us and we can’t digest the deceits” kata seorang guru yang telah mengasingkan banyak masa untuk bersama menggerakkan apa yang dikatakan pembaharuan oleh pihak ‘alternative’ itu semasa pilihanraya dahulu. “Sekarang mereka hendak membohongi kita lagi, dan nak minta kita berarak lagi di tengah panas terik itu” sambungnya lagi.

Kata perbilangan, ‘once a liar, he or she will remain a liar’.

Oleh Aspan Alias
Dikuasakan oleh Blogger.