Header Ads

Barcelona FC bakal tersingkir dari La Liga

Kelab bolasepak Barcelona FC bakal tersingkir dari La Liga jika Catalonia meredeka. - foto Getty Images
Barcelona kini berhadapan dengan risiko tersingkir dari La Liga jika wilayah Catalonia membuat keputusan untuk merdeka sepenuhnya dari Sepanyol dalam satu referendum yang dijadualkan berlangsung pada 9 November ini.

Barcelona adalah ibu negeri wilayah berkenaan.

Wilayah tersebut buat masa ini menikmati beberapa keistimewaan autonomi seperti mengamal dan mengekalkan bahasa Catalan serta mempunyai parlimen mereka sendiri.

Bagaimanapun jika wilayah ini berjaya dalam usaha mereka mencapai kemerdekaan mutlak, kelab Barcelona berhadapan dengan risiko tidak dibenarkan beraksa dalam La Liga lagi, demikian menurut Presiden Persatuan Bolasepak Sepanyol, Javier Tebas.

Bulan lalu, Scotland yang menuntut kemerdekaan penuh dan ingin berpisah dari kesatuan United Kingdom gagal berbuat demikian apabila majoriti warganya memutuskan untuk terus kekal sebagai sebahagian daripada UK dalam satu referendum yang dijalankan.

Warga Catalan yang menyaksi dan menanti referendum tersebut dengan penuh debar kecewa dengan apa yang berlaku di Scotland kerana nasib dan masa depan mereka juga akan bergantung dalam referendum yang lebih kurang sama dengan Scotland.

Tebas menjelaskan, undang-undang sukan Sepanyol hanya membenarkan sebuah pasukan bukan wilayah Sepanyol iaitu Andorra secara sah mengambil bahagian dalam La Liga.

Ini bermakna jika Catalonia merdeka, Barcelona tidak boleh menjadi pasukan kedua yang mengambil bahagian dalam La Liga melainkan undang-undang sedia ada dipinda.

Selain Barcelona, sebuah lagi kelab dari wilayah Catalonia yang bersaing dalam La Liga sekarang ialah Espanyol.

Dan seandainya ini berlaku ia adalah satu tamparan hebat ke atas La Liga kerana Barcelona adalah kelab terkemuka dunia dan menarik perhatian peminat dari seluruh dunia.

"Saya tidak dapat bayangkan La Liga tanpa Barcelona...sama seperti saya tidak dapat bayangkan juga Sepanyol tanpa Catalonia," ujar Tebas.

Andorra pula adalah sebuah wilayah kecil yang terletak di Pergunungan Pyrenees di sempadan antara Sepanyol dan Perancis.

Dalam pada itu, dua pemain kanan Barcelona, Xavi dan Gerard Pique secara terbuka telah menyatakan sokongan mereka kepada kemerdekaan wilayah Catalonia.

Parlimen kerajaan autonomi Catalan pada 15 Oktober ini akan membuat keputusan muktamad sama ada akan meneruskan juga dengan referendum tersebut.

"Kami sepertimana warga dunia yang lain mempunyai hak untuk mengundi bagi menentukan masa depan kami. Malah kami perlu mengambil bahagian dalam undian tersebut kerana hanya dengan cara itu sahajalah pandangan setiap seorang daripada wara Catalan akan didengari," ujar Xavi dalam satu sidang media.

Xavi dan Pique buat masa ini adalah pemain antarabangsa Sepanyol.Tidak pula diketahui apakah mereka akan melepaskan kewarganegaraan Sepanyol jika Catalonia memutuskan untuk merdeka.
Dikuasakan oleh Blogger.