Header Ads

JKNMPP: Kerajaan perlu telus dan adil - DS TG Hadi

Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang meminta agar kerajaan lebih telus dan adil dalam pelaksanaan bidang Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayai Politik (JKNMPP).

"Bolehkah dinyatakan proses bertindak lagi telus dan adil dalam menyiasat supaya ia tidak berlakunya pemisahan kuasa supaya penyiasatan itu tidak diganggu." soal beliau pada soalan tambahan.

Sebelum itu, Tuan Guru Abdul Hadi pada sidang parlimen pagi tadi meminta Perdana Menteri menyatakan sejauh mana bidang kuasa JKNMPP dan bagaimana jawatankuasa ini mampu mengawal penggunaan jentera kerajaan, sumbangan membeli undi dan pengisytiharan projek dalam kempen pilihan raya.

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim menyambut baik saranan Ahli Parlimen Marang dan menjadi ketentuan dalam menjadikan ia lebih baik.

Razali dalam jawapannya turut menjelaskan di dalam negara ini telah wujud pemisahan kuasa dalam setiap pelaksanaan.

Namun dalam isu pengumpulan dana yang dilakukan oleh mana-mana parti politik tidak ada undang-undang yang khusus bagi membolehkan setiap kutipan atau dana itu menjelaskan bagaimana ia dibelanjakan.
Dikuasakan oleh Blogger.