Header Ads

Parlimen: Pantau kolej swasta sehingga berlaku lambakan di pasaran - MP PAS

Islam mengutamakan kesihatan berdasarkan maksud hadis Nabi s.a.w. iaitu dua nikmat yang banyak manusia abaikan iaitu sihat dan waktu lapang.

"Ini menunjukkan Islam mengutamakan kesihatan. Berdosa jika kita mengabaikan kesihatan sehingga menimbulkan mudarat diri manusia," ujar Ahli Parlimen Bukit Gantang, Ustaz Idris Ahmad ketika membahaskan Rang Undang-Undang Profesion Kesihatan Bersekutu di Dewan Rakyat, hari ini.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan jangan pula apabila kerajaan meluluskan Majlis Profesion Kesihatan Bersekutu ada orang yang mengambil kesempatan berniaga untuk bidang Kesihatan Bersekutu sehingga berlaku lambakan di pasaran.

Beliau membawa contoh, satu ketika dahulu banyak kolej swasta yang menawarkan kursus kejururawatan sehingga berlaku lambakan di pasaran.

Tambahnya, pelajar terpaksa membelanja untuk mendapat diploma antara RM60,000 hingga RM70,000 di mana mangsanya adalah pelajar sedangkan pihak kolej swasta sudah kaya.

"Saya minta supaya Majlis Perubatan Malaysia (MMC) dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) kita pantau supaya perkara ini tidak berulang apabila rang undang-undang ini diluluskan sehingga menzalimi pelajar," ujarnya yang juga Naib Presiden PAS.
Dikuasakan oleh Blogger.