Header Ads

Umat Islam paling ramai menjadi mangsa keganasan - PBB

Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon berkata, sebahagian besar mangsa keganasan pelampau di seluruh dunia adalah umat Muslim.

Ki-moon menegaskan bahawa laporan itu telah disampaikan kepada Majlis Umum PBB pada bulan Januari lalu.

Laporan itu mengandungi cadangan konkrit dan landasan dasar perkongsian global untuk mengalahkan kekerasan ekstremisme yang dilakukan oleh para pengganas.

"Fenomena kekerasan ekstremisme pada pengganas tidak berakar umbi atau terbatas pada agama, wilayah, kebangsaan atau kumpulan etnik sahaja," ujar Ki-monn dipetik Arab News, hari ini.

Ki-moon mengatakan bahawa Persidangan Geneva bertujuan untuk mencegah sikap keganasan melampau ke depan.

Ban juga mengakui bahawa sebahagian besar mangsa dari kekerasan ekstremisme itu adalah umat Islam.

"Kita juga harus mengakui bahawa pada masa ini, sebahagian besar mangsa di seluruh dunia adalah Muslim," tambah Ki-moon.

Kekerasan ekstremisme menimbulkan ancaman langsung terhadap Piagam PBB dan Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia.

Mereka melemahkan usaha global kolektif untuk memelihara keamanan dan keselamatan, pembangunan berterusan asuh, mempromosikan penghormatan terhadap hak asasi manusia dan memberikan bantuan kemanusiaan yang sangat diperlukan.

Kekerasan ekstremisme jelas merupakan ancaman merentas sempadan yang memerlukan kerja sama internasional. Hal ini guna mengetengahkan pendekatan yang menyeluruh dan seimbang untuk tindakan bersama di peringkat global, serantau dan nasional.

Ki-moon menyatakan harapan bahawa perbincangan bersama akan menjadikan kesatuan keputusan konsensus yang kuat di Majlis pada bulan Jun akan datang.
Dikuasakan oleh Blogger.