Header Ads

Kesombongan DAP 'diajar' pengundi Sarawak, pengerusi DAP Sarawak harus dipersalahkan

Apa yg berlaku di Sarawak merupakan satu pengajaran paling pahit buat DAP secara umumnya, dan DAP Sarawak secara khusus.

Oleh kerana terlalu sombong dan berlagak seolah2 mereka mempunyai sokongan yg kuat, akhirnya diajar oleh pengundi sarawak.

Akhirnya 5 kerusi DAP jatuh ke tangan BN.

Apa yang bermula di sarawak, berakhir juga di sarawak. Perlu kita ingat kembali, permulaan perpecahan pakatan rakyat bermula di Sarawak, apabila pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen memutuskan hubungan dengan PAS kerana menentang isu hudud.

DAP Sarawak kuat memainkan isu agama konon untuk menonjolkan kepada pengundi Sarawak bahawa mereka adalah pembela kebebasan agama. Isu agama tidak langsung mempengaruhi rakyat sarawak kerana orang sarawak memang mengamalkan toleransi agama yang kuat berbanding di semenanjung.

Isu federal, Najib, 1MDB dan GST langsung tidak laku. DAP terlalu fokus kpd retorik dan ceramah maki hamun.

Pertembungan sesama sendiri antara pkr dan dap juga diajar oleh pengundi dengan memberikan kemenangan kepada bn. Malah sebaik sahaja keputusan diumumkan, dap mula menunding jari kepada PKR tanpa melihat kepada kesilapan sendiri.

Usaha untuk menembusi kerusi bumiputera dengan projek impian sarawak langsung tidak berhasil. DAP kalah di kesemua kerusi bumiputera yang ditandingi. Memancing undi dengan isu pembangunan nampaknya bagai mencurah air ke daun keladi. Saya ingin lihat apakah projek ini akan diteruskan selepas ini.

Chong Chieng Jen selaku pengerusi DAP Sarawak wajar dipersalahkan diatas prestasi buruk DAP Sarawak kali ini. Beliau harus meletak jawatan. Beliau telah banyak membuat hulu hala.

Muhamad Harris Nasril
Dikuasakan oleh Blogger.