Header Ads

SPR bincang PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar 13 Mei

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan membincangkan pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada mesyuarat khas, 13 Mei ini.

Memetik laporan Bernama, Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh berkata pihaknya telah menerima pemakluman rasmi berhubung kekosongan kedua-dua kerusi itu daripada Yang Dipertua Dewan Rakyat pada 6 petang Isnin.

"Sehubungan dengan itu, selaras dengan Artikel 54 (1) Perlembagaan Persekutuan telah wujud kekosongan luar jangka dan bagi mengisi kekosongan kerusi P.067 Kuala Kangsar dan P.093 Sungai Besar, SPR akan mengadakan mesyuarat khas untuk membincangkan semua perkara berkaitan Pilihan Raya Kecil tersebut," katanya.

Kerusi Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar kosong kerana kedua-dua penyandang, Datuk Noriah Kasnon dan Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad terkorban dalam nahas helikopter di Sebuyau pada 5 Mei lepas.

Pada Pilihan raya Umum (PRU) ke-13 lalu, Noriah memperolehi 18.695 undi sementara calon PAS, Mohamed Salleh M Husin mendapat 18,296 undi.

Manakala Mohammad Khair-il Anuar memperolehi 14,218 undi sementara calon PAS, Drs Khalil Idham Lim Abdullah mendapat 13.136 undi dan calon Bebas, Datuk Kamilia Ibrahim mengutip 447 undi.

Pada Ahad lalu, Ketua Pengarah Pilihan raya PAS, Datuk Mustafa Ali berkata parti itu akan bertanding pada PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
Dikuasakan oleh Blogger.