Header Ads

DAP putar belit, adu domba rakyat untuk halang kebebasan agama

Kata tokoh DAP, Lim Kit Siang sekiranya RUU 355 ini dibenarkan dibawa dan diluluskan di Dewan Rakyat akan berlaku:

"tectonic shift" to the fundamental basis of the Merdeka constitution and the Malaysian agreement.

(Anjakan tektonik terhadap asas Perlembagaan Merdeka dan Perjanjian Malaysia)

Nampaknya ancaman dan ugutan Kit Siang terhadap RUU 355 ini semakin berani dan lantang. Beliau cuba mencetuskan kebimbangan seolah RUU 355 ini jika diluluskan boleh mengancam hak khususnya masyarakat bukan Islam termasuklah rakyat di Sabah dan Sarawak.

Bagi Kit Siang RUU 355 ini suatu ancaman.

Bagi Kit Siang membenarkan RUU 355 ini bermakna merobah asas Perlembagaan Persekutuan yang kononnya menjamin Malaysia ini sebagai sebuah negara sekular.

Yang Kit Siang tidak jelaskan bahawa RUU 355 ini sebenarnya meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidangkuasa Jenayah) dan jika diluluskan memberikan kuasa kepada

Hakim-hakim mahkamah berkenaan menjatuhkan hukuman atas kesalahan tertentu menepati hukum syarak sebenar.

Yang Kit Siang sorok dan sembunyikan bahawa Mahkamah Syariah di Malaysia hanya mengadili orang Islam.

Malaysia adalah sebuah Negara Islam, itu dinyatakan secara jelas dalam Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan. Orang Islam sebagaimana penganut agama lain berhak mengamalkan agama mereka sebagaimana diperuntukkan dalam Perkara 11(1):

“Tiap-tiap orang berhak menganuti dan mengamalkan agamanya”

Apa yang RUU 355 bawa adalah bagi memperkasakan mahkamah syariah bagi membenarkan umat Islam di Malaysia mengamalkan agama mereka yang sebenar sebagaimana yang dijamin Perlembagaan.

Kesimpulannya tindakan penentangan Kit Siang dan DAP ini sebenarnya cuba menafikan hak umat Islam sebagaimana dijamin Perlembagaan.

Anjakan tektonik sebenarnya adalah apabila masyarakat bukan Islam cuba ditipu oleh Kit Siang dan DAP dengan kebimbangan dan fitnah yang bukan-bukan. Jika sebelum ini masyarakat Malaysia masing-masing hormat menghormati antara amalan agama, kepercayaan dan budaya masing-masing, hari ini Kit Siang dan DAP cuba mengadu-domba biar kita masing-masing punya syak wasangka antara sesama kita rakyat Malaysia.

RUU 355 ini tiada kaitan dengan masyarakat bukan Islam. Masyarakat Islam yang majoriti dalam negara ini sedang berusaha untuk dekatkan diri mereka pada agama mereka melalui saluran yang dibenarkan oleh undang-undang, mengapa yang minoriti perlu menentang?

sumber
Dikuasakan oleh Blogger.