Header Ads

Dilema agihan kerusi dalam PH jika disertai BERSATU

PKR BERSATU PAN DAP

PAN telah geger bocorkan maklumat BERSATU akan buat pengistiharan akan join Pakatan Harapan dalam sehari dua ini. BERSATU masih tersipu-sipu.

Silakan BERSATU. Maka bersedialah DAP, PKR dan PAN korbankan kerusi mereka kepada bersatu. Ini kerana mereka tidak sesekali bertembung dengan sesama parti kompenen Pakatan Harapan. Pendek kata mana-mana parti yang ada selera sesuatu kawasan itu perlu berbalah dulu tunjuk kekuatan siapa yang layak bertanding.

BERSATU punyai jiwa besar, PKR juga punyai jiwa besar , DAP memang abang besar dari kalangan mereka, PAN cakap je besar..

DAP sendiri sanggup kianat PKR, DAP pujuk Prof Aziz Bahri yang pernah bersama PKR dan tercalon dalam PRU13 untuk melompat meninggalkan PKR dan sertai DAP. Orang kata DAP dah aturkan strategi menarik untuk menguasai Kerajaan Selangor selepas PRU14 dan akan singkirkan PKR sebagai pemilik kerusi Menteri Besar. Mereka akan letakan Aziz Bahri di kawasan selamat dan ditabalkan sebagai Menteri Besar Baharu Selangor dari DAP.

PKR parti serba salah, orang baik dilihat jahat. Orang jahat diangkat dan dijulang. Tan Sri Khalik Ibrahim dijadikan musuh, dipecat dan dihina, agendanya nak naikan Wan Azizah. DAP percaya jika Wan Azizah menjadi Menteri Besar mudahlah dia mengawal seperti dia kawal Nizar Menteri Besar Perak dahulu. Tapi PAS menjadi penyelamat kepada Rakyat Selangor.

PKR sangat tahu, banyak kawasan selama ini yang mereka menang adalah dari tenaga-tenaga PAS, wang ringgit, pentas ceramah, tampal poster dan sebagainya, sebab itu saya katakan dia parti serba salah. Apatah lagi ketiadaan Datuk Seri Anwar di arus politik semasa.

PAN semasa perkenalkan parti mereka, mereka cakap besar, mereka kata PAS akan tinggal Haji Hadi seorang diri selepas semua ahli Pas tinggalkan PAS untuk join PAN. Tak tahu la saya ditempat lain . Jika tempat saya orang yang paling bermasalah dalam PAS dahulu kini diangkat sebagai ketua untuk memimpin parti suruhan DAP.

Hari ini 10 Disember 2016, PAS Pusat selesai meluluskan 1,615 keahlian baru terdiri 57.4 peratus lelaki dan 42.6 peratus wanita manakala 73.8% adalah anak-anak muda. Jika PAN baca angka ini mungkin terkerut Presiden mereka memikirkan fitnah apa lagi nak lemparkan kepada PAS sebelum DAP marah dan mengamuk.

PAS sebelum ini sudah banyak berkorban demi rakan-rakan. Bilamana UMNO pecah dalam tahun 1988 dan Semangat 46 ditubuhkan, PAS korbankan banyak kerusi mereka kepada Semangat 46 melalui Angkatan Perpaduan Ummah.

Bila reformasi menerjah UMNO, sekali lagi PAS bersama keadilan dan sekali lagi PAS korbankan kerusi kepada PKR dalam kerjasama Barisan Altenatif. PAS masih punyai hubungan dengan keadilan yang dikenali PKR hari ini dengan bermacam ragam dan ujian besar. PKR pernah menyaman Presiden PAS melalui salah seorang bekas calon piliharaya.

BERSATU tentunya punyai bacaan sendiri kerana tidak menyatakan sokongan awal kepada Pakatan Harapan, mereka mengambil masa agak lama untuk ini sehingga hari ini. Jika mereka bersama Pakatan Harapan, mereka telah meletakkan mereka sebahagian budak suruhan DAP. Sepatutnya BERSATU kena memimpin Pakatan Harapan, demi kuasa dan agenda DAP, tidak mustahil DAP membenarkanya.

Tun Mahathir pun seolah sudah dicucuk hidung oleh DAP setelah berpuluh tahun Tun menjadi pejuang melayu tersohor, 22 tahun sebagai Perdana Menteri dan akhirnya diusia 90an , Tun meletakkan dirinya dilembah kehinaan pejuang melayu bilamana sanggup berada di persidangan tahunan 2016 DAP baru-baru ini.

PAS mengulangi tidak akan berkerjama dengan mana -mana parti yang menjalingkan hubungan DAP dan PAN, ini tegasan Timbalan Presiden PAS Dato'Tuan Ibrahim Tuan Man pada 09 Disember 2016.

Jadi, bersatu hatilah kamu, PAN dan PKR untuk korbankan kerusi-kerusi kamu kepada BERSATU dan yang paling menariknya berapa kerusikah DAP akan serahkan kepada BERSATU sebagai mengambil hati Tun Mahathir untuk menjayakan cita-cita DAP.

PAS dengan Gagasannya ....In Sha Allah.

Sekian..
Catatan Noja MAHA2016
4:45pm 10 Disember 2016

Ehsan fb Naraza Muda
Dikuasakan oleh Blogger.