Header Ads

Umno tunggu masa untuk 'ditalkinkan' - Muhyiddin

"Umno hanya tunggu masa untuk ditalkinkan sahaja," demikian ujar Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurutnya, budaya politik dalam parti itulah yang merosakkan parti rumpun Melayu itu.

"Sebenarnya, Umno sedang berada di hujung nyawa. Roh dan jiwa perjuangan Umno yang memberi nafas kepada parti itu telah lama berkubur.

"Yang ada hanyalah jasad Umno yang layu, lemah dan longlai. Umno takkan pulih lagi dari sakitnya yang tenat. Hanya tunggu masa untuk ditalkinkan sahaja," katanya ketika berucap pada Majlis Pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), di Stadium Malawati, Shah Alam, semalam.

Berbeza dengan Umno, menurutnya lagi, perjuangan Bersatu adalah bukan untuk kepentingan individu tetapi sebuah wadah politik baharu untuk orang Melayu, masyarakat pribumi dan rakyat Malaysia.

Jelasnya, Bersatu memperjuangkan keadilan sosial dan keadilan ekonomi.

"Kita berjuang untuk mengagih kekayaan negara secara adil dan saksama tanpa mengira kaum dan agama serta mendokong prinsip bahawa setiap rakyat berhak untuk mendapatkan pendidikan yang berkualiti dan sempurna.

"Semua ini bukan sekadar pernyataan dasar atau harapan parti, tetapi matlamat perjuangan yang termaktub secara jelas di dalam Perlembagaan. Jadi, selagi Bersatu wujud, inilah yang menjadi landasan perjuangan parti kita," katanya lagi

Katanya, Bersatu juga bukanlah serpihan mana-mana parti dan perasmian parti itu satu permulaan dan perjalanan masih jauh.

"Masih banyak ranjau, duri dan liku yang mesti kita tempuh. Akan ada ribut, taufan, ombak dan gelombang besar yang perlu kita redah.

"Tak kurang juga fitnah dan adu domba yang cuba memecahkan kesatuan kita. Yang irihati dengan pencapaian kita," katanya.
Dikuasakan oleh Blogger.