Header Ads

Ahmad Yaakob 'anak butir' al marhum TGNA

Almarhum Tok Guru Nik Aziz nak buat jamuan raya guna duit sendiri tak guna peruntukan kerajaan kerana katanya cara yang betul nak jamu orang datang rumah kita guna duit kita sendiri.

Pendekatan sama digunakan pengganti beliau Ust Ahmad Yaakob. Hasilnya mendapat markah tertinggi jabatan audit dalam pentadbiran negeri. Alhamdulillah.

Di zaman Sayyidina Abu Bakar selepas solat subuh beliau pergi ke rumah seseorang setiap hari dan kemudian dia pulang. Sayyidina Umar pelik memerhatikan perkara tersebut beberapa lama. Kemudian Sayyidina Umar pergi ke rumah itu dan mendapati seorang perempuan tua yang buta tinggal seorang diri dan beliau bertanya kepadanya :"lelaki yang datang setiap hari ke rumah kamu itu apa dia buat". Jawab perempuan tua itu :"aku tak kenal lelaki itu tetapi setiap hari dia datang menyediakan makanan, membersih dan kemas rumah kemudian dia pulang".

Sayyidina Umar sangat terharu mendengar perkara itu dan beliau berkata kepada Sayyidina Abu Bakar :
لقد اتعبت من جاء بعدك
"Letihlah orang yang akan mengganti kamu sebagai khalifah"

Ayat yang sama dikata oleh Sayyidina Usman kepada Sayyidina Umar ketika beliau menjadi khalifah kerana kesungguhannya membantu rakyat dan melaksanakan tugas.

Itulah yang saya nak kata kepada Almarhum Tok Guru Nik Aziz dan pengganti beliau Ust Ahmad Yaakob.

sumber
Dikuasakan oleh Blogger.