Header Ads

Analogi kerjasama PAS dan Umno

Setiap kali PAN buat isu,setiap kali tu lah ambo berasa bosan duduk kat Kelantan..Bukan apa,bunyi bising sek PAN dok yoya yoya ni kuat sangat.Sampai bergegar paPAN gelegar dekat rumah..

Semalam,dok scroll² facebook,terjumpa hok bodo tanya pasal isu PAS kerjasama dengan Umno.,Dia tanya apa beza 'bekerjasama' dengan 'bergabung'..

Analogi dia mudah..Pernah tengok cita Power Rangers??Dia ada 5 orang.Ada warna merah,kuning,biru..5 orang ni bekerjasama untuk berlawan dengan raksaksa.

Tapi bioa raksasa dah besar,mereka terpaksa 'bergabung' menjadi robot besar..Yang ni orang panggil bergabung..

Apa beza kerjasama dengan bergabung..Masa kerjasama tu,5 orang Power Rangers bebas membuat skill blipak masing² untui melawan raksasa..Tidak terikat dengan mana² Rangers yang lain.

Tapi bila mereka sudah bergabung,mereka kens bersatu dalam sebuah robot,dan tidak bebas untuk membuat skill masing²..Mereka terikat..

Sama juga dengan isu PAS kerjasama dengan Umno.PAS tidak bergabung dengan umno..PAS tidak masuk dalam Umno,Umno tidak masuk dalam PAS.Masing² dengan skill tersendiri,tapi matlamat mereka adalah sama iaitu melawan 'raksasa' yang jahat iaitu PH..

Hanya yang tolol saja kata,bila dah kerjasama,tu tanda mereka bercinta..

19/09/2018
Shazarul Salmi
Ketua Penakir Jeli,Cawangan Facebook
Dikuasakan oleh Blogger.